Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър

Новини

22.07.2017

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разпореди проверка в бургаското спортно училище „Юрий Гагарин“, което е под шапката на министерството, след медийна публикация, обвиняваща директора му Георги Георгиев в злоупотреби. Основните обвинения в медиите са за недостатъчно количество храна, която се предоставя на учениците на обед. Оплакванията идват от родители на възпитаници на спортното училище, които се съмняват и за злоупотреби с кетъринг фирмата, предоставяща храната за училището. По-голямата част от сумата, полагаща се за обяд на учениците, се заплаща от Министерство на младежта и спорта, а родителите заплащат по 0,50 ст. на ден на дете.

21.07.2017

   Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поднесе венец на паметника на Никола Вапцаров и взе участие в честването на 75-ата годишнина от смъртта на големия български поет. Тържественият ритуал по поднасяне на венци се състоя във Висшето военноморско училище във Варна, което носи името на твореца. Вапцаров е учил там в периода 1926-1932 г.
   Министър Кралев приветства участниците в церемонията и започна речта си пред тях със стиховете от безсмъртното стихотворение „Двубой“. „Хиляди български младежи от различни поколения са израснали с творчеството на Вапцаров. Той безспорно е една от големите личности на България за XX век. През тези бурни времена много големи български личности са разделяли нацията, спорни и отхвърляни от едни, обичани и приемани от други. Гениалният поет Вапцаров е бил приеман винаги от всички с огромно уважение и респект към неговото творчество и към неговото значение за българската култура и история“, заяви Красен Кралев.

18.07.2017

    Главният секретар на министерството на младежта и спорта Асен Марков присъства на официалното откриване на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което стартира в Пловдив. 
    В състезанието участват 854 състезатели от 54 страни, разпределени в 326 лодки. 
    „През последните години Пловдив се утвърди като отличен домакин на състезания от най-висок ранг. За първи път обаче сега два толкова значими шампионата като Световното по гребане и Европейското по кану-каяк за мъже и жени трябва да се проведат само в рамките на две седмици и с два дни разлика между края на едното състезание и старта на другото. И аз искам да изкажа задоволството си от екипната работа на двата организационни комитета, които успяха буквално за часове да преобразят Гребния канал и финалната кула”, заяви Асен Марков.

18.07.2017

    Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева взе участие в кръгла маса на тема „Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“. Форумът се организира от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание съвместно с Държавната агенция за закрила на детето. В събитието се включиха депутати, както и представители на изпълнителната, на местната власт, на различни институции и неправителствени организации. Кръглата маса бе открита от Славчо Атанасов - председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към НС, в присъствието на Офелия Кънева – председател на Държавната агенция за закрила на детето. 
    „Превенцията на всякакви форми на агресия е водещ приоритет на Министерството на младежта и спорта“, заяви в изказването си заместник-министър Ваня Колева. Тя очерта действията на ММС и водените политики за насърчаване на устойчивото и цялостно развитие (личностно и професионално) на младите хора.

16.07.2017

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше гост на откриването на кампанията „Живей активно“ във Варна. Това е третото поредно издание на инициативата във Варна и в него участват над 20 клуба в различни видове спорт, които организират демонстрации и дават уроци на начинаещи. Инициативата „Живей активно“ се провежда от Нестле България АД вече 12 години. Нейната основна цел е да популяризира активния начин на живот и здравословното хранене. 
    „Живей активно“ е най-мащабното събитие, което полуляризира активния начин на живот. Искам да благодаря на Нестле България, която е една от най-социалните компании в страната ни и може да служи за пример на всички останали с ангажимента си към обществото. Много пъти съм казвал, че медалите са важни, но много по-важно е здравето на нацията, каза министър Кралев на откриването на инициативата във Варна. Той благодари на родителите, които полгата усилия, за да спортуват децата им и на Община Варна, която е една от най-активните общини в България в организирането на масови спортни прояви. Кралев илюстрира важността от активния начин на живот с цитат от Аристотел – „Нищо не разрушава човека така, както продължителното телесно бездействие.“

13.07.2017

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на официалното откриване на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану, което стартира утре в Пловдив. 
    „Усилията на държавата, общината и Българската федерация по кану-каяк превърнаха Пловдив в един от световните центрове на гребните спортове. Тук е елитът на европейския кану-каяк, като имаме и 6 лодки – олимпийски шампиони от Игрите в Рио де Жанейро. Много от Вас са идвали и друг път в Пловдив и знаят, че се справяме отлично с организирането на подобни състезания. Искрено се надявам, че тези, които сте тук за първи път ще запазите България и Пловдив в сърцето си и ще се връщате с голямо желание”, заяви Кралев и пожела успех на 13-те българи, разпределени в 10 лодки, които ще участват в първенството. 
    Общо 780 състезатели, представители на 36 държави пристигнаха за Европейския шампионат в Пловдив. 78 пък са спортистите с увреждания. 
    Първенството бе открито от президента на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс, който похвали Българската федерация за свършената работа и благодари на Министерството на младежта и спорта за оказаната финансова подкрепа. ММС финансира шампионата с 400 000 лв.

13.07.2017

        Предвидените от енергоразпределителното дружество „Енерго Про“ дати за провеждане на задължителните 72-часови комплексни изпитвания на новото осветление на ст. Тича са между 21 и 24 юли. Това е причината, поради която стадионът не е получил разрешение от БФС отборът на „Черно море“ да приеме в първия кръг от новото първенство „Витоша“ Бистрица на собствения си стадион. 
    Искането за определяне на дати за изпитванията е подадено в „Енерго Про“ от ФК „Черно море“, като собственик на партидата, на 07.06.2017 г., но от енергоразпределителното дружество са определили като възможни за провеждане на изпитванията дати в края на юли. При успешно протичане на пробите отборът на „Черно море“ ще може да приеме на собствения си терен „Дунав“ Русе в третия кръг от Първа лига, тъй като всички останали дейности по ст. Тича са приключили.

Изявления и интервюта

09.06.2017
„Да си министър не е работа за всеки. Трябва да имаш и сърце, освен нужните познания“, казва първият спортен министър, който получава втори мандат

    Господин Кралев, Вие сте първият спортен министър, който получава втори мандат. Как се чувствате отново начело на българския спорт? 
    Благодаря на премиера Бойко Борисов за доверието, което гласува на мен и моя екип. Това ни дава спокойствието да работим в по-дългосрочен план, за да реализираме реформите, които стартирахме още през първия си мандат. Има още много работа, но знам че сме на прав път. Целият ми живот е свързан със спорта, и си обичам работата. 
    Фактът, че Бойко Борисов спечели премиерския пост за трети път е исторически. Това постави края на българския политически преход, защото позволява на ГЕРБ да провежда дългосрочни политики. С вота си за ГЕРБ хората ни дадоха шанс да мислим като държавници. Един успешен държавник, може да получи шанса да бъдe избран за втори или за трети мандат. Така той получава възможност да провежда дългосрочна политика, която да даде резултат след осем или дванадесет години, а в спорта това е много важно. Не можеш да създадеш спортист за 2-3 години, да не говорим да промениш мисленето в една консервативна система.

Видео

    Министър Красен Кралев гостува на предаването „Спортна треска“ по БНТ 1. В интервюто той гарантира, че и във втория си мандат начело на Министерството на младежта и спорта ще следи стриктно за справедливото разпределение и контролираното изразходване на държавните средства в спорта. „Справедливост – това е ключовата дума, която вълнува не само спортната общественост, но и всички българи. Като министър следвам буквата на закона и компромиси няма да правя”, заяви Красен Кралев.

Галерия

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2017 Министерство на младежта и спорта