Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър

Новини

12.08.2018

    СКЪПИ МЛАДИ ХОРА, 

    Щастлив съм да Ви поздравя по повод Международния ден на младежта – 12 август! 
    Вие сте част от 1,8 милиарда младежи по цял свят, пред които стои най-голямото предизвикателство - да направят нашата планета едно по-добро място за живеене. Вие сте бъдещето, но вие сте и настоящето! Учете, спортувайте и не спирайте да мечтаете, защото активните млади хора са локомотивът на всяка нация. 
    Ето защо Вие, младите хора, сте водещ приоритет за правителството и за Министерството на младежта и спорта. Поехме ангажимента да водим целенасочена политика за качествено и устойчиво младежко развитие и изпълняваме обещанието си всеки ден, създавайки за Вас добри условия за обучение, заетост и спорт. 
    България обича младите! Доказахме това, поставяйки бъдещето на младите хора в Европа сред основните приоритети за Съвета на ЕС в рамките на Българското председателство тази година. Положихме много усилия, за да бъде затворено първото законодателно досие в историята на младежкия сектор. Благодарение на активната роля на българското председателство 100 000 млади европейци ще участват в дейностите на Европейския корпус за солидарност и ще развиват своя граждански и професионален потенциал. 
    Повече от всякога страната ни се нуждае от амбициозни, мотивирани и отговорни личности, за да работим заедно за бъдещето на България. Вие сте наш основен партньор и ще продължим да насърчаваме Вашата активност като Ви осигуряваме повече възможности за пряко участие във взимането на всички решения, важни за Вашето развитие и реализация в нашата Родина. 

    Честит празник! 

    КРАСЕН КРАЛЕВ, 
    МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

08.08.2018
Стоян Андонов е световен шампион по водноспасителен многобой

    Днес министър-председателят Бойко Борисов назначи доц. д-р Стоян Христов Андонов за заместник-министър на младежта и спорта от квотата на „Обединени патриоти“. Доцент Андонов е завършил висшето си образование в Национална спортна академия „Васил Левски“, със специалностите треньор по плуване и учител по физическо възпитание. От 1985 г. работи в НСА „Васил Левски“, като от 2017 г. е ръководител на катедра „Водни спортове“.
    Доц. д-р Стоян Андонов разполага с респектиращ опит в сферата на спорта – като състезател, треньор и преподавател.

06.08.2018

    Завърши 18-то издание на силния турнир по тенис „Про-Ам“ /професоналинст-аматьор/ за купата на кмета на Община Варна. 
    Лично министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградите на призьорите - специални купи, подготвени от клуба домакин „Ч.море Елит“. Много от ръководителите на спорта в морската столица уважиха тържествената церемония по награждаването. 
    Официални партньори на проявата за поредна година са „Виваком“ и „ „Стела Артоа“.

05.08.2018

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в награждаването на победителите в 78-ото издание на плувния маратон “Галата-Варна”. И при мъжетe, и при жените първите места бяха заети от представители на Варна - Арсений Бекетов спечели при мъжете с време 51,24 мин, а Василики Кадоглу при дамите с 55,50 мин. Бакетов получи и купата на името на легендарния плувец Добри Динев. При мъжете челната тройка допълниха Йордан Янчев и Никола Саботинов, а при жените – Филотея Димитрова и София Найденова. Участниците преплуваха 4500 метра от нос Галата до Втора буна. 
    Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. В тазгодишното издание на надпреварата стартираха 310 плувци, сред които представители на Русия, Белгия, Украйна, Сърбия, Франция, Канада и Австралия.

02.08.2018

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети на ММС медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки до 15 и до 17 г. и техните треньори. На състезанието в Милано българските щангисти спечелиха десет отличия в двубоя – 5 златни и 5 сребърни и общо 28 медала в отделните движения. Шампиони станаха Карлос Насар в кат. до 69 кг при 15-годишните, Ивана Петрова (кат. до 44 кг), Ангел Русев (кат. до 56 кг), Галя Шатова (кат. до 63 кг) и Христо Христов (кат. над 94 кг) при 17-годишните. 
    Почетни плакети получиха също старши-треньорът на националния отбор Иван Иванов и треньорите Живко Николов, Радослав Атанасов и Алан Цагаев.

02.08.2018

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектира подготвителния лагер на отборите до 19 години на ЦСКА, „Септември“, „Дунав“, „Монтана“, част от Програмата за развитие на детско-юношеския футбол. Той се провежда на спортен комплекс „Царско село“ в столицата. 
    Програмата се реализира съвместно от Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта за трета поредна година. През 2016 г. тя беше финансирана от ММС с 1 млн. лв. и обхвана 12 отбора. През 2017 бюджетът й беше увеличен на 1 150 000 лв., като в нея участваха 16 клуба. За тазгодишното издание отпуснатите средства от спортното министерство са в размер на 1 180 000 лв., като ще вземат участие общо 26 отбора – клубове от елитните юношески групи, както и представители на аматьорския футбол. Подготвителните лагери се провеждат в три възрастови групи (до 15, до 17 и до 19 години) в Боровец, Банско, Сливен и София.

01.08.2018

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе работна среща с министъра на спорта и туризма на Полша Витолд Банка. Поводът за визитата на Банка е кандидатурата му за президент на Световната антидопингова агенция (WADA), като Кралев е първият министър, с когото се среща след обявяването й. 
    Както е известно, през 2017 г. Красен Кралев беше избран за член на Учредителния борд на Световната антидопингова агенция, представляващ позицията на Европейския съюз. 
    Витолд Банка е бивш лекоатлет с богата спортна кариера. Има бронзов медал на 400 м от Световното първенство в Осака, както и световна титла до 23 години с щафетата на Полша на 4х400 м.

Изявления и интервюта

18.07.2018

    - Г-н Кралев, в началото на европредседателството България постави като свой приоритет младите хора. Успяхте ли? 
    - Европейските ни партньори дадоха възможно най-високата оценка за българското председателство в сектор “Младеж”. Беше рисковано да сме първата държава, която поставя младите в Европа като приоритет на Съвета на ЕС. Но никой не се е надявал да бъде лесно. Мнозина бяха скептични, когато премиерът Борисов зададе като приоритет Западните Балкани. И сега всички говорят за това. Австрия дори реши да го остави за приоритет на своето председателство. Така се получи и със сектор “Младеж”. В крайна сметка точно по време на българското европредседателство за първи път бе затворено законодателно досие в младежкия сектор - а именно “Европейски корпус за солидарност” с бюджет от 366 милиона евро до 2020 година. Гордея се, че именно поради активната роля на българското председателство 100 000 млади европейски граждани ще участват в дейностите на корпуса и ще развиват своя граждански и професионален потенциал. Благодарение на този успех всяка следваща инициатива в сектора ще се определя от експертното мнение именно на нашата страна. 
    

Видео

    Министър Красен Кралев гостува на предаването „Спортна треска“ по БНТ 1. В интервюто той гарантира, че и във втория си мандат начело на Министерството на младежта и спорта ще следи стриктно за справедливото разпределение и контролираното изразходване на държавните средства в спорта. „Справедливост – това е ключовата дума, която вълнува не само спортната общественост, но и всички българи. Като министър следвам буквата на закона и компромиси няма да правя”, заяви Красен Кралев.

Галерия

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2018 Министерство на младежта и спорта