Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър

Новини

19.02.2018

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе 2-часова работна среща с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. По новото разпределение на ресорите в правителството във Виена спортът се управлява директно от неговия кабинет. Г-н Щрахе отговаря и за военното министерство. Срещата се проведе по покана на австрийската страна по време на зимните олимпийски игри ПьонгЧанг 2018. 
    Обсъдени бяха два основни проблема. Първият бе за спора между ФИБА и Евролигата. Министър Кралев изрази опасения, че той може да не бъде решен по време на българското европредседателство, защото тлее от години. Заради това вероятно ще се търси решение по време на мандата на Австрия като европредседател. Вицеканцлерът Щрахе обеща да присъства на Европейския спортен форум, организиран от Европейската комисия на 22 и 23 март в София, където ще бъдат направени първите стъпки за сближаване на двете страни. Там ще бъде проведена среща, инициирана от Комисар Наврачич, в която ще вземат участие министър Кралев, вицеканцлер Щрахе и представители на ФИБА и Евролигата. Министър Кралев информира колегата си за твърдата подкрепа на премиера Бойко Борисов по тази тема. Бойко Борисов е поел ангажимент да инициира срещи на най-високо ниво, за да бъде решен този конфликт. Проблемът е, че преди години ФИБА е дала възможност Евролигата да бъде регистрирана като частна фирма. Така страдат националните отбори. Хайнц-Кристиан Щрахе обеща подкрепа на Австрия за решаването на този спор.

19.02.2018

   Главният секретар на Министерството на младежта и спорта (ММС) Асен Марков взе участие в церемонията по официалното откриване на 69-ото издание на международния боксов турнир в Европа – „Странджа“. Надпреварата се провежда в столичната зала „София“ от 19 до 25 февруари. За първи път турнирът е в рамките на седем състезателни дни. В него участват повече от 300 състезатели от 29 държави. България има 14 представители при мъжете и 13 при жените.
   „Добре дошли на най-стария международен боксов аматьорски турнир в Европа“, обърна се към участниците главният секретар на ММС Асен Марков и им пожела да покажат най-доброто от себе си в предстоящите мачове.

19.02.2018

ДО СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ
НА ГЕОРГИ МАРКОВ


ОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО, 

    С дълбоко прискърбие научих за смъртта на Георги Марков. Толкова млад си отиде един сърцат и всеотдаен мъж, който посвети живота си на спорта. 
    Приемете моите най-искрени съболезнования! 
    Отиде си един футболист, рожба на школата на „Пирин“ (ГД), спечелил уважението на запалянковците във всички отбори, в които е играл на професионално ниво. Привържениците на „Ботев“ (Пд), „Локомотив“ (Сф), „Левски“, както и на турския „Трабзонспор“ и гръцкия „Ерготелис“ го познават като непримирим боец и лидер на терена. Паметен в историята остава неговият гол срещу Англия за 1:1 в София на 9 юни 1999 г. 
    След края на активната си кариера той остана близо до любимата игра и като спортен ръководител работеше със същата страст и енергия за своите клубове. Неговата кончина е голяма загуба за всички, които обичат футбола и спорта. 
    Поклон пред светлата му памет!


КРАСЕН КРАЛЕВ,
МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

19.02.2018
Спортният министър се срещна с нашите участници в ПьонгЧанг

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев пожела успех на българските олимпийци в предстоящите стартове на зимните игри в ПьонгЧанг. Той се срещна с тях в олимпийското село заедно с генералния секретар на БОК Белчо Горанов. 
    Министърът окуражи присъстващите състезатели с думите: „Представянето ни досега на олимпиадата е много добро. Видяхте какво направи Сани Жекова, Владимир Зографски се класира сред най-добрите 15 в световния елит на ски-скока, а Алберт Попов влезе в топ 30 на гигантския слалом, където конкуренцията е огромна. Това са добри новини за българския спорт. Надяваме се Радослав Янков също да ни зарадва и очакваме с нетърпение неговия старт. Разбира се, в биатлона можехме малко повече, но има още състезания до края.“

19.02.2018

ДО
СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА
ПАВЕЛ ПАНОВОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО,
УВАЖАЕМИ РОДНИНИ, 

    Приемете моите най-дълбоки съболезнования по повод кончината на Павел Панов! 
    Той бе човек, отдал живота си на футбола и сега в голямото семейство на българските футболисти и треньори остава непреодолима празнина. 
    Отиде си един легендарен професионалист, изцяло посветен на любимата игра, който радваше любителите на футбола с изключителната си техника и себераздаването си като играч на националния отбор, „Септември“, „Левски“, „Хасково“ и „Арис“ (Солун). 
    По време на блестящата си кариера той стана европейски шампион за юноши през 1969 г. с националния екип на България, 4 пъти бе републикански шампион с „Левски“ и през 1977 г. бе определен за „Футболист на годината“ в България. Игра 44 пъти с националната фланелка, с която отбеляза 13 гола. 
    Дълги години Павел Панов посвети и на треньорската професия. Бе технически директор на БФС като отговаряше за юношеските национални отбори на България. 
    Беше пример за всеотдайност, воля и неподражаемо майсторство! 
    Поклон пред светлата му памет!


КРАСЕН КРАЛЕВ,
МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

16.02.2018

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои с най-високото държавно отличие в сферата на спорта „Венец на победителя“ Борислав Михайлов по случай 55-годишнината му и за заслугите му за развитието на спорта в България. Борислав Михайлов навърши 55 години на 12 февруари 2018 г. 
    Връчването на почетния знак стана след обявяване на резултатите за избора на президент на футболния съюз, който Борислав Михайлов спечели с 463 гласа.

16.02.2018

    “Вратата на Министерството на младежта и спорта е широко отворена за българския футбол и за неговите проблеми. Ние сме готови да помагаме във всеки един аспект“, това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на откриването на VIII конгрес на Българския футболен съюз, който трябва да избере нов президент. Министър Кралев подчерта, че в последните 20 години е участвал като делегат на всеки един конгрес на БФС, но сега за първи път има възможност да го направи като министър на младежта и спорта. 
    „Дълги години държавата беше обърнала гръб на футбола, беше обърнала гръб на проблемите на футболните хора. Разбира се, това започна да се променя преди 3 години, когато заедно с БФС започнахме да работим по няколко много важни програми. Няма как да имаме добър футбол, ако нямаме добра спортна инфраструктура. Няма как да имаме успехи на международно ниво, ако не обръщаме внимание на децата и юношите, които са част от голямото футболно семейство“, категоричен беше Кралев.

Изявления и интервюта

10.01.2018

    - Г-н министър, доближи ли се българският спорт до XXI век? 
    - Доближаваме се. Ще влезем, когато свършим работата си по модернизиране на законодателството, спортната инфраструктура, влизането на науката в спорта, развитието на детско-юношеския спорт. Има доста сериозно изоставане, защото в годините след края на 80-те на миналия век беше направено много малко. Фокусът беше само и единствено към печеленето на медали от олимпийските игри. Без да има стратегия, без да има дълбочина на анализите. Както виждате, част от нашите опоненти, пък и ваши колеги, продължават единствено да се интересуват от медалите. Не смятам, че това е показателят за нивото на българския спорт. Ако в Рио бяхме спечелили пет или шест медала, това не означава, че нивото ни е различно. Ясно, че медалите са някакъв показател. Но никой не си бе правил някаква равносметка, че наистина сме изостанали много по тези показатели, които споменах. И най-важното - без да имаш развит детско-юношески спорт, няма как да очакваш да имаш елитен. А не можеш да го правиш, ако нямаш подходяща инфраструктура и подходящо законодателство.

Видео

    Министър Красен Кралев гостува на предаването „Спортна треска“ по БНТ 1. В интервюто той гарантира, че и във втория си мандат начело на Министерството на младежта и спорта ще следи стриктно за справедливото разпределение и контролираното изразходване на държавните средства в спорта. „Справедливост – това е ключовата дума, която вълнува не само спортната общественост, но и всички българи. Като министър следвам буквата на закона и компромиси няма да правя”, заяви Красен Кралев.

Галерия

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2018 Министерство на младежта и спорта