Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър

Новини

22.06.2017

    Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева връчи на президента на Европейския съвет по борба и вицепрезидент на Международната федерация по борба Цено Ценов наградата „Човек на XXI век“ в категория „Спорт“ на церемония, организирана от сдружение „Програма произведено в България“. 
    „За мен е изключителна чест да връча тази награда на най-високопоставения българин в световния спорт. Аз имам личен сантимент към господин Ценов и съм категорична, че на него най-много приляга наградата „Човек на XXI век“ в сферата на спорта. Той е организатор, деятел и ръководител, който е пример за професионализъм и аз му пожелавам още дълги години да бъде активен радетел за благото на нашия спорт“, заяви заместник-министър Ваня Колева.

21.06.2017
През есента започва ремонт на Зимния дворец в София

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в блиц контрол в парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Депутати от всяка парламентарно представена партия в Комисията имаха възможност да зададат по два въпроса на министъра. 
    Народният представител от ГЕРБ Стефан Апостолов попита Кралев какви са последствията за българския шахмат след изключването на Българската федерация от Европейския шахматен съюз. 
    Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова повдигна въпроса за отношението на държавата към българските спортисти с увреждания. 
    Относно възникналото през миналото лято напрежение между Министерство на младежта и спорта и българските паралимпийци за размера на премиите от Паралимпийските игри в Рио де Жанейро Красен Кралев съобщи, че техните жалби в Комисията за защита от дискриминация са отхвърлени като неоснователни. Аналогично решение е било взето и през 2013 г. след игрите в Лондон, но тогава то не е станало публично достояние.

21.06.2017

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри международен семинар за съдии по лека атлетика, който се провежда от днес до неделя в Самоков. 
    Събитието се организира от Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), чийто президент е Добромир Карамаринов със съдействието на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА) и Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ). 
    „България разполага с отличен съдийски екип, който под ръководството на проф. Апостол Славчев доказа своя професионализъм по време на множеството престижни състезания, които се проведоха у нас. Страната ни е с много добри позиции в международната атлетика и заслужено получи доверието да организира това събитие, в което участват 40 съдии от 14 държави. Сигурен съм, че семинарът ще бъде полезен за всички Вас и Ви пожелавам успешен престои в България“, заяви Кралев.

21.06.2017

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Ирак Н. Пр. Кахтан Джанаби. Двамата се договориха да започнат процес по сключване на споразумение за сътрудничество между министерствата на младежта и спорта на двете държави. 
    Н. Пр. Кахтан Джанаби изрази съжалението си, че исторически добрите взаимоотношения между двете държави и в областта на младежта и в областта на спорта от 80-те години на миналия век са прекратени. Според него възобновяването им би било от полза и за двете страни. Н. Пр. Кахтан Джанаби потърси съдействие от министър Кралев за отпадане на забраната върху иракските футболни стадиони, наложена от ФИФА преди 15 г. по време на режима на Саддам Хюсейн. В момента официалните мачове се играят в други държави, а обстоятелствата довели до налагането на забраната са отпаднали.

19.06.2017

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в Петата Европейска вечер на спорта в Брюксел. Приветствие към присъстващите отправиха президентът на Европейския олимпийски комитет г-н Янеш Косиянчич и президентът на Международния олимпийски комитет г-н Томас Бах. 
    Европейската вечер на спорта премина под формата на дискусия, в която участва европейският комисар за образование, култура, младеж и спорт г-н Тибор Наврачич. 
    Красен Кралев и еврокомисар Наврачич разговаряха относно политиките в сферата на младежта и спорта в страните-членки на ЕС. Тибор Наврачич изрази добрите си впечатления от визитата си в българската морска столица Варна миналата седмица. Той заяви своята подкрепа за министър Кралев и за развитието на българския спорт.

19.06.2017
Кралев и шефовете на световния шахмат дискутираха възможностите за бъдещето на този спорт в България

    Министерство на младежта и спорта започва цялостна проверка на финансирането и проведените състезания от Българска федерация по шахмат за периода 2011 – 2014 г. Това заяви на пресконференция днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Причината за проверката е предоставената информация от страна на Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и решението на Спортния арбитражен съд в Лозана от 22 май 2017 г. 
    „В решението на съда в Лозана има два важни аспекта. Първият е че съдът приема, че състезанията в к.к. Албена/Златни пясъци не са легитимни състезания от календара на ЕШС. И вторият - парите, които са преведени като такса от българската държава са преведени по сметка в Словения на офшорна компания, регистрирана в Далауеър, която носи името „Европейски шахматен съюз“, каза министър Кралев. Той изнесе данни, че според документите подадени от БФШахмат в ММС за периода 2011 – 2014 г. 1 070 140 евро са платени във въпросната фалшива сметка.

18.06.2017

     Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети държавното първенство по спортна стрелба с малокалибрено оръжие, което се провежда в Търговище. 
    Кралев първо разгледа 25-метровото стрелбище в зала „Христо Ботев”, на което тренира Антоанета Бонева и на което се провеждаше финал на пистолет – жени. След това министърът отиде и до 50-метровото стрелбище в спортния комплекс на Търговище, което бе реновирано със съдействието на местни бизнесмени с над 30 000 лв. 
    Кралев се ангажира да осигури средства на Българския стрелкови съюз за закупуването на електронни мишени за малокалибрено оръжие, за които са необходими около 100 000 лв. През тази година федерацията закупи 10 мишени за пневматично оръжие. 
    „Стрелбата е един от водещите български спортове и ако искаме да сме конкурентни на най-добрите трябва да осигурим адекватни условия за подготовка на нашите състезатели. По време на първото правителство на Бойко Борисов бяха закупени електронни мишени на стойност повече от 1 млн. лв., но заради несъвършенство в закона те останаха собственост на федерацията, чийто лиценз бе отнет”, заяви Кралев.

Изявления и интервюта

09.06.2017
„Да си министър не е работа за всеки. Трябва да имаш и сърце, освен нужните познания“, казва първият спортен министър, който получава втори мандат

    Господин Кралев, Вие сте първият спортен министър, който получава втори мандат. Как се чувствате отново начело на българския спорт? 
    Благодаря на премиера Бойко Борисов за доверието, което гласува на мен и моя екип. Това ни дава спокойствието да работим в по-дългосрочен план, за да реализираме реформите, които стартирахме още през първия си мандат. Има още много работа, но знам че сме на прав път. Целият ми живот е свързан със спорта, и си обичам работата. 
    Фактът, че Бойко Борисов спечели премиерския пост за трети път е исторически. Това постави края на българския политически преход, защото позволява на ГЕРБ да провежда дългосрочни политики. С вота си за ГЕРБ хората ни дадоха шанс да мислим като държавници. Един успешен държавник, може да получи шанса да бъдe избран за втори или за трети мандат. Така той получава възможност да провежда дългосрочна политика, която да даде резултат след осем или дванадесет години, а в спорта това е много важно. Не можеш да създадеш спортист за 2-3 години, да не говорим да промениш мисленето в една консервативна система.

Видео

    Министър Красен Кралев гостува на предаването „Спортна треска“ по БНТ 1. В интервюто той гарантира, че и във втория си мандат начело на Министерството на младежта и спорта ще следи стриктно за справедливото разпределение и контролираното изразходване на държавните средства в спорта. „Справедливост – това е ключовата дума, която вълнува не само спортната общественост, но и всички българи. Като министър следвам буквата на закона и компромиси няма да правя”, заяви Красен Кралев.

Галерия

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2017 Министерство на младежта и спорта