Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър

Новини

23.05.2018

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ръководи Съвета на министрите на ЕС, отговорни за младежките политики. Заседанието в Брюксел имаше за цел  да приеме заключенията на Съвета относно ролята на младите хора в изграждането на сигурно, сплотено и хармонично общество в Европа, както и заключенията за демографските предизвикателства пред младите хора в Европа – две теми, поставени като приоритетни за Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор “Младеж”.  
    Преди заседанието на Съвета на министрите Красен Кралев даде изявление пред медиите, по време на което заяви, че работата на Българското председателство в сектор “Младеж” е била много продуктивна. Той изтъкна, че в рамките на председателството ни на Съвета на ЕС има реален шанс да приключи работата по един от важните за бъдещето на младите хора в Европа досиета – Европейският корпус за солидарност, който цели да подпомогне развитието на младите хора основно чрез доброволческа дейност в други държави. Благодарение на проведената в София Европейска младежка конференция бяха създадени първите по рода си 11 европейски младежки цели от над 250 младежки делегати от цяла Европа, които ще послужат за създаването на нова Европейска стратегия за младежта.

22.05.2018
    Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева откри третия детски турнир по футбол 7 за купа „Проф. Иван Славков“. Надпреварата се провежда на Националния стадион „Васил Левски“. Организатор е Зоналният съвет на БФС – София в сътрудничество с Министерството на младежта и спорта и Национална спортна база ЕАД. 
    „Изключително съм радостна, че днес виждам толкова много деца, които ще се докоснат до магията и атмосферата на Националния стадион, борейки се за купата „Проф. Иван Славков“, заяви Ваня Колева.
21.05.2018

    Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в откриването на петата международна научна конференция „Спорт и сигурност“ (21 – 22 май). Форумът се организира от НСА „В. Левски“ съвместно с факултета за спорт към университета „Юнион – Никола Тесла“ (Белград) с подкрепата на Столична Община и в партньорство с ВА „Г. С. Раковски“, Академия на МВР, СДВР, НСО и БФС.
    „Темата за сигурността и спорта е много актуална и в същото време много чувствителна за българското общество. В последните няколко седмици станахме свидетели на напрежение във футболните дербита и за инцидент със служител на МВР на стадиона. Ние работим много усилено с колегите от МВР, Народното събрание, БФС и НСА за това да преодолеем проблемите с футболното хулиганство“, заяви Ваня Колева.
    Тя припомни, че министърът на младежта и спорта Красен Кралев работи много активно за изработването на конкретни мерки за борба с хулиганството.

18.05.2018
Министър Кралев представи позицията на ЕС по време на заседанията на WADA в Канада

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в работни заседания на Управителния съвет (УС) на Световната антидопингова агенция (WADA) в Монреал, Канада. Той представи позицията на ЕС по време на заседанията на УС и присъства на заседанията на Изпълнителния комитет (ИК) на Агенцията. В състава на УС и на ИК са включени представители на Олимпийското движение и на правителства от цял свят. Техни членове са и министрите на спорта на Полша, Белгия и Румъния. 
    По време на заседанията представителите на ЕС и Съвета на Европа потвърдиха желанието на България и Беларус да започне процесът за акредитация на антидопинговите лаборатории в двете страни. Комисията за медицина потвърди, че след четири години мораториум за лицензирането на такива лаборатории в Европа географският принцип отпада. Предстои процедурата да започне през есента след като антидопинговите лаборатории в София и Беларус бъдат предложени от Съвета на ЕС за акредитация. Представителите на ЕС в УС и ИК на WADA подкрепиха антидопинговата образователна програма и промените в Етичния панел, благодарение на които няма да се нарушават правата на спортистите при проверка от антидопинговите разследващи.

17.05.2018

   УВАЖАЕМИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ
   И ПРИЯТЕЛИ НА СПОРТА,

   Поздравявам Ви по повод Деня на българския спорт 17 май!
   Честит празник на всички спортисти, треньори, ръководители, деятели и на хората, които работят в сферата на спорта!
   17 май e определен за ден на българския спорт, защото именно на тази дата през 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движение в страната ни след Освобождението. Днес, 124 години по-късно, българският спорт продължава да бъде средство за възпитание, извор на вдъхновение и канал за промотиране на ценности.

15.05.2018

    Здравето на българските деца и българската нация е кауза, с която всички ние трябва да сме ангажирани. Това заяви заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева при участието си в представянето на инициативите за балансирано хранене и активен начин на живот на „Нестле“ в България през 2018 г. Министерството на младежта и спорта е партньор на кампаниите, чийто обхват ще бъде разширен през настоящата година. 
    „На всички тук е ясно колко е полезно човек да спортува, да се движи и да живее активно. Това изгражда не само здрав организъм, но възпитава изключително силен характер – нещо необходимо човек да се реализира успешно и да се чувства пълноценен член на нашето общество“, каза зам.-министър Ваня Колева.

15.05.2018

    По време на 12-ото заседание на Управителния съвет на Разширеното частично споразумение за спорта (РЧСС) на Съвета на Европа, 14-15 май 2018 г. в Страсбург, Франция, г-жа Виктория Славкова, директор на дирекция „Европейски програми, проекти и международно сътрудничество” в ММС беше избрана за член на Бюрото на РЧСС с мандат една година.
    Г-жа Славкова ще участва в редовните заседания на Бюрото на РЧСС, подготвяйки насоки и работейки за реализирането на дейността на РЧСС. Бюрото е най-висшият ръководен работен орган за спорта в рамките на Съвета на Европа. Г-жа Славкова е избрана като представител на регион 4, обхващащ Централно-източна Европа и Югоизточна Европа.

Изявления и интервюта

10.01.2018

    - Г-н министър, доближи ли се българският спорт до XXI век? 
    - Доближаваме се. Ще влезем, когато свършим работата си по модернизиране на законодателството, спортната инфраструктура, влизането на науката в спорта, развитието на детско-юношеския спорт. Има доста сериозно изоставане, защото в годините след края на 80-те на миналия век беше направено много малко. Фокусът беше само и единствено към печеленето на медали от олимпийските игри. Без да има стратегия, без да има дълбочина на анализите. Както виждате, част от нашите опоненти, пък и ваши колеги, продължават единствено да се интересуват от медалите. Не смятам, че това е показателят за нивото на българския спорт. Ако в Рио бяхме спечелили пет или шест медала, това не означава, че нивото ни е различно. Ясно, че медалите са някакъв показател. Но никой не си бе правил някаква равносметка, че наистина сме изостанали много по тези показатели, които споменах. И най-важното - без да имаш развит детско-юношески спорт, няма как да очакваш да имаш елитен. А не можеш да го правиш, ако нямаш подходяща инфраструктура и подходящо законодателство.

Видео

    Министър Красен Кралев гостува на предаването „Спортна треска“ по БНТ 1. В интервюто той гарантира, че и във втория си мандат начело на Министерството на младежта и спорта ще следи стриктно за справедливото разпределение и контролираното изразходване на държавните средства в спорта. „Справедливост – това е ключовата дума, която вълнува не само спортната общественост, но и всички българи. Като министър следвам буквата на закона и компромиси няма да правя”, заяви Красен Кралев.

Галерия

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2018 Министерство на младежта и спорта