Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Изявления и интервюта
предишна стр. 1 2 следваща стр.
предишна стр. 1 2 следваща стр.
09.06.2017
„Да си министър не е работа за всеки. Трябва да имаш и сърце, освен нужните познания“, казва първият спортен министър, който получава втори мандат

    Господин Кралев, Вие сте първият спортен министър, който получава втори мандат. Как се чувствате отново начело на българския спорт? 
    Благодаря на премиера Бойко Борисов за доверието, което гласува на мен и моя екип. Това ни дава спокойствието да работим в по-дългосрочен план, за да реализираме реформите, които стартирахме още през първия си мандат. Има още много работа, но знам че сме на прав път. Целият ми живот е свързан със спорта, и си обичам работата. 
    Фактът, че Бойко Борисов спечели премиерския пост за трети път е исторически. Това постави края на българския политически преход, защото позволява на ГЕРБ да провежда дългосрочни политики. С вота си за ГЕРБ хората ни дадоха шанс да мислим като държавници. Един успешен държавник, може да получи шанса да бъдe избран за втори или за трети мандат. Така той получава възможност да провежда дългосрочна политика, която да даде резултат след осем или дванадесет години, а в спорта това е много важно. Не можеш да създадеш спортист за 2-3 години, да не говорим да промениш мисленето в една консервативна система.

26.05.2017
Бих се радвал да осъществим контакт и да имаме съвместни инициативи с КСБ


    Мартин Славчев, в. "Строител" 

    Г-н Кралев, поздравления за избора и встъпването Ви в длъжност като министър на младежта и спорта за втори път. Какви ще бъдат основните Ви приоритети през този мандат начело на ведомството? 
    Основен приоритет, на чието изпълнение ще заложа във втория си мандат като министър на младежта и спорта, е приемането на нов Закон за физическото възпитание и спорта. Той ще спомогне за осъществяване на цялостната реформа в системата. Акцент в работата ми ще бъде също реконструкцията, модернизацията и изграждането на спортната база в българските училища. Предвиждаме строителство и подобряване на качеството на инфраструктурата, осигуряваща възможност за практикуване на елитен и масов спорт.

23.05.2017

   "На власт отново е ГЕРБ и част от министрите от предишни правителства се завръщат на постовете си. Не са много, а един от тях е Красен Кралев, който отговаря за младеж­та и спорта. Явно приносът му в предишния мандат и придобитият опит са сериозен коз в ръката на варненеца..."

   Така започва очеркът за Красен Кралев във в. "Труд", който представя министрите в третото правителство на премиера Бойко Борисов.

21.05.2017

    Правителството “Борисов 3” ще изкара пълен 4-годишен мандат. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в интервю за предаването “Опорни хора” по България он еър. Той обясни, че българският народ е дал важен знак на всички политици на последните избори. “Това, че Бойко Борисов спечели премиерския пост за трети път е исторически момент. С вота си за ГЕРБ хората заявиха, че ни дават шанс да мислим като държавници. Един държавник, един министър, ако е успешен може да получи шанса да бъдe избран за втори или за трети мандат. Така той може да работи върху политики, които ще дадат резултат след осем или дванадесет години, а не само върху краткосрочната перспектива“, посочи Кралев. По думите му, българските избиратели са видяли в ГЕРБ и Бойко Борисов адекватно отношение към потребностите си.

17.05.2017

УВАЖАЕМИ СПОРТИСТИ И ТРЕНЬОРИ, 
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА СПОРТА, 

    За мен е чест да Ви поздравя по повод 17 май – Деня на българския спорт. 
    Днес отдаваме почит и уважение към всички Вас - българските спортисти, треньори и хората, отдали живота си на спорта и прославили името на страната ни. Вие сте най-известните българи по света, направили най-много за издигане авторитета на нацията ни. 
    Поздравявам Ви за спечелените медали, поставените рекорди и славата, която сте донесли на страната ни. Вие доказвате, че България има своите големи спортисти, които утвърждават и развиват традициите на българския спорт. Вашето спортно майсторство, воля за победа и спортсменски дух са безценен пример за младото поколение Ваши последователи, поели по трудния път на спорта. 
    Изключително ценна е работата Ви сред младите надежди на България в спортните зали, училищата и школите, защото именно там се ражда любовта към спорта и се търсят таланти. 
    Българският спорт продължава да ражда шампиони и аз съм убеден, че когато заедно приключим стартиралите реформи ще се поздравим с още повече успехи и ще имаме много поводи да бъдем горди от победите на нашите спортисти. 
    Пожелавам Ви здраве и силна воля в тренировките, за да прославяте името на България! 

    Честит празник!

09.05.2017

    Наша задача е да се грижим, както за елитния спорт и за създаването на шампиони, така и да научим децата на любов към спорта и на двигателна култура. Именно това е начинът да имаме здраво поколение от млади българи. Това заяви пред БНТ по време на маратона на Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев. 
    „Щастлив съм, че второто издание на варненския маратон е толкова успешно – коментира Кралев. – Огромният успех и на маратона в Стара Загора ме кара да вярвам, че това начинание, което започнахме през миналата година, ще има добро бъдеще. Дългите бягания са един от най-трудните, но и най-достъпните спортове. Те са изключително полезни за здравето и изграждането на характера“, допълни той.

21.12.2016

Владимир Памуков, Труд

    
    Доколко министерското кресло променя дадена личност, г-н Кралев?
    – Надявам се този въпрос да е единственият в това интервю, на който да не мога да ви дам пълен отговор, защото считам, че аз не съм се променил. Разбира се, наясно съм, че дали наистина е така най-точно могат да кажат хората, които са близо до мен. Тяхната оценка е мeродавна. Във всеки случай властта категорично дава своите изкушения. И трябва ясно да определиш кои са моментите на уважение към твоята личност и кои към институцията, която представляваш. Да го направиш точно и без поддаване на емоции или влияние, когато с някаква цел се опитват да те вдигнат на „въздушни възглавници“.
    – Най-трудното за вас в ръководенето на българския спорт?
    – Най-тежко усетих бремето на отговорността. От самото начало бях наясно, че една грешка може да провали усилията на целия екип и на кабинета. И да не се случи нещо подобно, да няма тежки драми и проблеми, ми помогна обстоятелството, че имах солиден опит в областта на спорта. Станах министър вече като човек не само с изградена репутация, но и състоятелност също. Не знам как ще ви прозвучи, но в българското общество тази тема е една от любимите, когато стане дума за това кой как влиза и излиза от властта. Затова си позволявам да го отбележа. И всичко това на мен ми помогна да се съхраня като личност. Профилът за поста също беше на моя страна – имам медицинско образование, което в днешния елитен спорт и борбата с допинга се явява плюс. Безценни са и „лекциите на живота“ от времето ми на шеф на футболен клуб „Черно море“ в най-страховитите години за обществото ни след промените. Помогна ми и това, че се занимавах в миналото с елитен спорт. Без този опит реално един дълъг процес на адаптация беше неизбежен. А аз имах възможността и самочувствието да вляза „на скорост“ в нещата.

05.12.2016

    УВАЖАЕМИ ДОБРОВОЛЦИ,

    За мен е удоволствие и чест да ви поздравя за Международния ден на доброволчеството, който се чества на 5 декември по целия свят.
    Доброволчеството е мисия, която променя обществото, хората и средата, в която живеят.
    Министерството на младежта и спорта в последните години работи в близко партньорство с неправителствените организации, които са тясно свързани с младите хора на България. Ние финансираме множество проекти, чрез които организациите реализират доброволчески инициативи и виждаме увеличения интерес към доброволчеството. Това ни мотивира да продължим положителната практика от нашето сътрудничество.
    Всички каузи, които вие подпомагате с доброволния си труд са важни и ценни, защото оставят следа, защото са заредени с вашия ентусиазъм и доброта.
    Благодаря ви за отделените време и енергия, благодаря ви, че не оставате безучастни към проблемите, които ни заобикалят! 
    Бъдете здрави и активни!

    Честит празник!

 

    КРАСЕН КРАЛЕВ,
    
МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

     5 декември 2016 г.

09.11.2016

Интервю на Едуард Папазян,
в-к „24 часа“

  - Г-н Кралев, каква е оценката за работата ви през 2-те години като министър на спорта? По-скоро добра, или по-скоро лоша?

- Оценката не я давам аз, а хората. Това, което виждам, е по-скоро добра. Направихме много неща, свързани с реформирането на българския спорт. Но резултатите ще се видят в бъдеще. Една част след 2 г., друга част - от 4 до 8 години. Ако приема въпроса като дали сме вложили максимум усилия, отговорът е да. Но реформа в една толкова консервативна система не може да бъде направена с резки движения. Тук идва едно от разочарованията ми. Като човек от частния бизнес исках всичко да се случва по-бързо. Но няма как. Трябва търпение и време, за да убедиш хората от системата на спорта, че това е правилният път, който им предлагаш. Не става само с поставянето на задачи. Ако хората не вярват, няма да те последват. И няма да реализираш намеренията си. Много неща са били пропуснати през годините. Бях изключително изненадан от състоянието на системата. Отделихме доста енергия и време и по отношение на спортната инфраструктура, и за работа със спортистите. Оказа се, че за дълги периоди нещата са били сведени до разпределението на едни пари, няма визия, няма стратегия, няма план за развитие. Важното е, че вече имаме подкрепата и на големите федерации, които работят както трябва, и на самите спортисти. Това ме радва.

11.10.2016
Интервю на Димитър Лазаров, kmeta.bg


Красен Кралев е завършил Първа езикова гимназия и Висшия медицински университет във Варна. Специализирал е Мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ през 1990 година. Красен Кралев е един от основателите на Федерацията на Независимите Студентски Дружества през 1990 г. Съосновател е на Българското Сдружение за Честни Избори. Консултант е на Националния Демократически Институт на САЩ при провеждането на предизборни мисии в Албания, ЮАР, Йемен, Украйна, Югославия. Красен Кралев е бивш национален състезател и рекордьор по лека атлетика. Седем години е бил президент на Футболен клуб „Черно Море”. Народен представител в 43-тото народно събрание. От 2014 г е министър на младежта и спорта.

Г-н Кралев, каква е равносметката след Олимпиадата в РИО? Малко или много са 3 медала?

Смятам, че резултатите ни на Олимпийските игри в РИО са оптимумът за това, което сме свършили за годините подготовка преди тях. Представянето на атлетите трябва да се разглежда индивидуално. Мисля, че спечелването на 3 медала е успех, но от друга страна твърдя, че загубихме още 4 медала.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2017 Министерство на младежта и спорта