Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Изявления и интервюта
Акценти от интервюто на проф. Даниела Дашева в спортно шоу „Гонг“ по „Дарик Радио“, 16.03.2017 г.

Министър Дашева: Трябва да се възпитават навици за спортуване в семейството

17.03.2017

    Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева гостува в спортно шоу „Гонг“ по „Дарик Радио“ и отговори на въпроси за предстоящия празник „Спортна пролет“, за ученическия спорт, физическата активност в семейството, в училищата и университетите, за елитните спортисти и за финансирането на спорта.

За празника „Спортна пролет“:
Министерството на младежта и спорта организира празник „Спортна пролет“ на 18 и 19 март, в който ученици ще използват безплатно държавната спортна база. Това се случва за първи път за етап от Ученическите игри (областни състезания). Очакваме децата да отидат на обектите, да се движат, да се радват и да изживеят хубави емоции. Тези инициативи трябва да станат по-чести и да се намерят механизми да бъде осигурен достъп до спортните бази за ученици и студенти, без да са необходими високи такси. В рамките на празника „Спортна пролет“ отваряме вратите на Музея на спорта на стадион „Васил Левски“, защото там е историята на българския спорт. В момента спортът ни няма толкова много герои, колкото е имал в миналото, и е хубаво децата да се докоснат до тях.

За спортната култура в семейството:
Проблемите в спорта са от най-различно естество. Един от тях е възпитаването на спортна култура в ранна възраст. Аз смятам, че трябва да се положат усилия семейството да възпитава своите деца в спортна активност. В последните години сякаш родителите не полагат грижи децата да бъдат активни. Има изключения, разбира се. Забързани в ежедневието и заети със своите грижи родителите забравиха за спорт. За съжаление нямаме изследване, което да проследи колко от родителите задават въпроса на своите деца дали са спортували поне един час през деня, дали са участвали в часовете по физическо възпитание.

За учениците и спорта:
Навиците на младото поколение са доста неустойчиви и това е една от причините учениците да не посещават спортните съоръжения. Навиците им за спорт също са нетрайни. В момента се забелязва известна мода към бойните спортове. Може би след време ще има интерес към други спортове. В това няма нещо трагично. Важното е да съществува двигателна активност и да се възпитават навици за спортуване. За мен спортните игри са изключително важни със своята социална значимост и смятам, че трябва да положим усилия да върнем децата към тях. Индивидуалните спортове са хубави и изискват сериозни физически натоварвания, но най-много емоции и най-разностранни качества се възпитават в спортните игри.

За спорта в училище:
В последно време се загуби стимулът за спортуване в училище. Оценката по физическо възпитание трябва да бъде особено важна. Така признаваме, че спортът и физическото възпитание са важна част от образованието на младото поколение. Факт е, че в част от училищата спортната база не е в най-добро състояние. Не навсякъде има уреди по спортна гимнастика например. Аз смятам, че елементи от гимнастиката трябва да фигурират в часовете по физическо възпитание, защото този спорт създава координация, равновесие, взривна сила и динамична сила – качества, които са важни и за други спортове. Част от уредната гимнастика може да бъде намалена, но основна гимнастика и гимнастически игри трябва да присъстват. Трябва да се въведе и сериозна извънкласна и извънучебна дейност, за да свържем спортните клубове с училището. Така децата ще тренират усилено, а треньорите ще могат да избират от тях бъдещите шампиони.

За спорта в университетите:
Посетих зимните университетски игри в Боровец и останах много приятно изненадана, че искрицата за спорт сред студентите не е загубена. Но ако продължаваме да неглижираме студентския спорт, то тази искра ще угасне и след това много трудно ще я запалим. В САЩ например студентският спорт е в основата на спортното движение. В България в момента студентският спорт е регламентиран в Закона за спорта и в Правилника за неговото прилагане с един хорариум от 60 часа годишно. Дори не е регламентирано дали тези 60 часа да аудиторни или избираеми. В момента правим усилия тези 60 часа да бъдат аудиторна заетост, така че все пак студентите да имат някакви занимания със спорт. Оценката по спорт в университетите трябва да служи и като оценка за формиране на професионалната квалификация. Как да имаме добри професионалисти без добра двигателна активност и без добър здравословен статус?

За елитните спортисти:
Нашите елитни спортисти дават важен пример на децата. Организират се различни кампании, в които участват изявените ни спортисти и децата се докосват до тях. Тези кампании не са лоши, но аз смятам, че на спорта не са му нужни толкова кампании, колкото последователност. Само кампании няма да решат проблемите в спорта. Трябва да има последователност и приемственост. За съжаление има известно повишаване на възрастта на нашите елитни спортисти. Средната им възраст в момента е доста висока. В същото време нямаме солидна база от млади спортисти, които да заемат мястото на тези, които навлизат в пределна за спорта възраст.

За финансирането на спорта:
Държавният бюджет за спорт от дълго време е в рамките на 70-75 милиона лева, като голяма част от средствата идват от приходите в спортния тотализатор. Това са парите в спорта и в никакъв случай не са достатъчни. Смятам, че е необходимо този бюджет да бъде увеличен. Спортът трябва да бъде държавна политика, един от важните приоритети, тъй като е тясно свързан със здравето и с образованието. Освен с държавно финансиране има и други възможности за осигуряване на повече средства за спорт, при промяна на някои закони.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2017 Министерство на младежта и спорта