Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Изявления и интервюта

Точният човек

13.02.2017

64-1-2-360x281[1].jpg
Обявяването на проф. Даниела Дашева за спортен министър в служебното правителство предизвика доста положителни коментари. По лаконичното  мнение на повечето специалисти „тя е точният човек за поста“. Твърдение, което върви ръка за ръка с разочарованието, че ще е само два месеца в министерското кресло. И едва ли ще има осезаеми промени в спорта.

 
    Даниела Дашева е професор по теория и методика на спортната тренировка, бивш заместник ректор на Националната спортна академия с богат международен опит. Емблемите на българския спорт Димитър Бербатов, Екатерина Дафовска, Станка Златева, Йордан Йовчев, Мария Гроздева, Тереза Маринова са една малка част от нейните възпитаници в Академията. Новият министър има репутацията на строг и критичен преподавател, но може би затова студентите я обожават.    
    Тя е първият полиглот на поста спортен министър. Владее перфектно четири езика. Свободно пише и говори на английски, руски, френски и испански. В училище първо научава езика на Пушкин. А испанския овладява последен, но в момента го използва най-интензивно, за да изнася лекции в чужбина и да превежда книги.
    Съжалява, че по време на тригодишния си престой в Алжир не успява да научи и арабски. Там тя преподава във Висшето училище по спорт в Мостаганем. После придобива магистърска степен в Католическия университет в Льовен (Белгия).
    Имала е възможност да остане да живее в чужбина, но винаги се връща в България. Смята, че „камъкът си тежи на мястото”.
    „Не ми е било никак лесно – признава министър Дашева. – Друг свят, друга култура и религия. Не толкова носталгията, колкото самотата те потиска. Но хубавото, е че се мобилизираш да четеш много. А когато живееш сам в чужбина, трябва и да се справяш сам с трудностите…”
    Натрупаният опит от годините в странство пренася и у нас. Най-ценното е организацията. Научена е да бъде подредена и много последователна. „Преследвам ли нещо, не се отказвам”, категорична е тя.
    Разкрива, че трудно приема разочарованията. При подобна развръзка винаги първо търси вината в себе си. Тези, които я познават, са категорични – изключително самокритична.
    Повече от 20 години тренира баскетбол. Запалването й по играта с оранжевата топка не е случайно. Нейният баща е баскетболен треньор. Признава, че обича колективните спортове не само заради социалния ефект. Но и защото формират чувството да си отговорен, да бъдеш с другите и да уважаваш действията и мнението на околните.
    Смята, че спортният министър трябва да е човек именно от тази среда, но и професионалист, а не спуснат отвън. В противен случай нещата не се случват както трябва. Споделя мнението, че българинът приема промените твърде бавно. А прогресът на съседите ни от Сърбия и Унгария в определени спортове отдава не само на генетични предпоставки, но и на тяхната съпричастност. Също и на абсолютната национална принадлежност, силата на духа да побеждават и да са номер 1.
    „Когато не си добре функционално и физически подготвен, понякога психическата устойчивост се използва и за оправдание”, твърди министър Дашева по повод на някои провали на наши спортисти напоследък.
    Зад гърба си има над 130 научни публикации, автор е и на 15 книги. Смята, че за да тръгне спортът ни нагоре, трябва да отчетем позитивите досега и да актуализираме системата. Но и да си дадем сметка какво искаме да имаме.
    Привърженик е в България да има олимпийски центрове по подобие на САЩ, Канада. И дава пример с Колорадо Спрингс в Щатите, където тренира легендарният плувец Майкъл Фелпс, както и златната медалистка в спортната гимнастика Симон Байлс. Освен инфраструктура там има и цялостно научно и медицинско обслужване. Подкрепя тезата, че у нас подобни центрове могат да бъдат създадени и в Пловдив, и на Белмекен. „Без подобна модерна организация трудно можем да имаме високи резултати – смята министърът. – Спортните училища също не са за подценяване. Там имаме традиции, но всички те се нуждаят от осъвременяване на структурата и начина на работа.”
    Проф. Дашева си дава ясна сметка, че за два месеца не може да се надбягва с времето. Но поне може да направи работата на държавната машина по-гъвкава и оперативна. А и да зададе посоката за развитие на българския спорт, който да е в крак със съвременните тенденции.

    Книгите са нейното хоби
    
“Спортът е моят начин на живот”, признава проф. Даниела Дашева. Затова и хобито й също е свързано със спорта. Кара ски и редовно плува. А любимият баскетбол по-рядко играе, защото по-трудно се сформира отбор. За последно преди две години хваща топката на турнир в Италия. Обича да чете – научна и художествена литература. Релаксира също и с музика, понякога класическа. Залага на рационалното хранене. Позволява си всичко, но с нищо не прекалява, а ядките постоянно присъстват в менюто й. “Няма начин да преподаваш спорт и да не изглеждаш като спортист – казва тя. – Студентите първо се впечатляват именно от визията…”

    За нея

    Високо организирана личност
    
Има много силни качества. Тя е високо организирана личност, която се отнася изключително задълбочено към проблемите. Освен това нейните работи, които имат голяма научна стойност, в момента намират практически приложения. Тя е от капацитетите, от които най-много българският спорт получава сега по отношение на организация и спортната подготовка. Имайки предвид нейните умения, убеден съм, че ще подходи по възможно най-разумния начин. Два месеца или две години никога не стигат. Но достатъчно е да се захване, да остави отпечатък и насока накъде държавната политика в спорта трябва да се развива. Накратко казано – много удачен избор за министър.

Цено Ценов, вицепрезидент на Световната федерация по борба и президент на Европейската централа по борба

    Има стратегическо виждане
    
Изключително добър специалист, с точен поглед за министър. Жалко, че е само за два месеца. Има стратегическо виждане за нещата, модерно мислене. Неслучайно олимпийските комитети постоянно я канят да изнася семинари и чете лекции, особено в страните от Карибския басейн. Знае перфектно четири езика, а петият, италианският, й е по-слаб. Засега. Превежда книги. Човек работохолик, перфекционист, който изцяло е отдаден на спорта.

    Проф. Петър Бонов, бивш ректор на НСА

    В детайли проучва нещата
    
Личност, която в детайли проучва нещата. Не се отказва и е неспокойна, докато не намери най-точното, най-правилното решение. Никога не се изказва неподготвена. В същото време е много контактна, диалогична. Човек, с когото лесно можеш да се разбереш. Казвал съм й, че по пътя винаги има камъни, които да я препънат. Надявам се, че и този път ще успее да ги преодолее. А със спортните федерации няма да й е никак лесно, защото те си живеят свой автономен живот. Пожелавам й да намери правилния път към тях.

Лазар Каменов, бивш зам.-министър на спорта


 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2017 Министерство на младежта и спорта