Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Изявления и интервюта

Красен Кралев пред в. "24 часа": В България още броим само медалите, а те не са най-важното

10.01.2018
Image_6654768_302.jpg

    - Г-н министър, доближи ли се българският спорт до XXI век? 
    - Доближаваме се. Ще влезем, когато свършим работата си по модернизиране на законодателството, спортната инфраструктура, влизането на науката в спорта, развитието на детско-юношеския спорт. Има доста сериозно изоставане, защото в годините след края на 80-те на миналия век беше направено много малко. Фокусът беше само и единствено към печеленето на медали от олимпийските игри. 
    Без да има стратегия, без да има дълбочина на анализите. Както виждате, част от нашите опоненти, пък и ваши колеги, продължават единствено да се интересуват от медалите. Не смятам, че това е показателят за нивото на българския спорт. Ако в Рио бяхме спечелили пет или шест медала, това не означава, че нивото ни е различно. Ясно, че медалите са някакъв показател. Но никой не си бе правил някаква равносметка, че наистина сме изостанали много по тези показатели, които споменах. И най-важното - без да имаш развит детско-юношески спорт, няма как да очакваш да имаш елитен. А не можеш да го правиш, ако нямаш подходяща инфраструктура и подходящо законодателство. Няма как да направиш инфраструктурата отново без законодателство. Цялата организация на българския спорт бе от социалистически тип. А от 27 години сме в пазарна икономика, където правилата са различни. Още от първото правителство на премиера Бойко Борисов правим всичко възможно, за да наваксаме. Започна строителство на инфраструктура, от 3 години се свърши огромен обем от законотворческа работа. Не само с проекта за нов закон за спорта, който бе приет на първо четене през декември, но се направиха сериозни промени в закона за училищното и предучилищното възпитание, които променят коренно философията за водене на подготовката в часовете по физическо възпитание. Аз искам да видя коренна промяна в начина, по който децата се обучават по спорт. Когато опонентите търсят къде е главата за ученически спорт в закона за спорта, четат на грешното място. 
    Спортът помага на много области. Здравеопазване, национална сигурност. Това не трябва да пренебрегваме. Като лекар смятам, че не може да се произвеждат болни още от ранна детска възраст и след това да се чудим защо не стига бюджетът за здравеопазване. Трябва да се положат огромни усилия и в тази посока. Имаме някакви успехи в последните месеци, отпаднахме от челото на антикласации при децата като затлъстяването. Но това е само началото. 
    - Къде е най-голямото изоставане? 
    - Най-голямото изоставане е в науката. За това няма спор. Първо, нямаме научен център. Нямаме и подходящи специалисти. Не говоря за специалисти от НСА. Академията е призната по цял свят и имаме добри преподаватели. Но те не са достатъчни. Концепцията ни за наука и спорт бе много погрешна. Имал съм възможност да видя как се прави при големите нации. Зад всеки един спортист стои щаб от психолози, физиолози, биохимици, рехабилитатори. Които водят и отговарят за подготовката. При нас се стига до абсурда след състезание да се говори, че министърът е виновен, защото спортистите не са подготвени. Министърът не подготвя спортистите. Подготвят ги треньорите, федерациите. На министъра работата му е да обезпечи работата на федерациите, да даде стратегия за развитието на спорта. Това показва колко е остаряло мисленето в българския спорт. Например, от години се опитвам да внуша на ръководителите на федерации да работят с психолози, защото в повечето случаи, където се проваляме, не става въпрос за некачествена подготовка или липса на талант, а за необходимост от малко по-силна психика. В България все още обаче властва твърдението, че като ползваш услугите на психолог, си луд. И това трябва да се промени. 
    Отделно през последните години непрестанно купуваме апаратура в "Дианабад", в центъра, който може да бъде ползван безплатно за прегледи и възстановяване. Преди 3 години, когато поех министерството, този център бе със затихващи функции. Сега е различно, но има още какво да се желае. Мечтата ми е да направим сериозен научен център, който да разполага с база данни на талантливите ни спортисти от деца. Независимо къде водят подготовката си. Да има подразделения на Белмекен, на "Спортпалас". И медицинските лица да имат пълен достъп до досието на всеки от момента, в който бъде забелязан като талант. Да се анализират слабите им места. И учените да дават съвети на треньорите къде трябва да се подобри работата. Така се прави по света. 
    Центърът трябва да бъде последният стълб в реформата заедно с инфраструктурата, законодателството и обучението в училище, за да може да направим този скок към XXI век, за който ме питахте. 
    - С какви очаквания влизате в 2018 година? 
    - Да продължим да се развиваме във възходяща линия. Защото и спортистите вече смятат, че сме на прав път. Не толкова заради постиженията на елитните ни състезатели. Имаме много силна вълна от млади таланти, което означава, че през последните години там нещо е свършено. В традиционните ни спортове като бокс, борба, лека атлетика имаме уникални млади състезатели. Във волейбола, особено в женското направление, има сериозен напредък. Таекуондото също ни изненада. Има силно поколение младежи. Това ме кара да вярвам, че тежките периоди са зад гърба ни. Самата оценка на ръководителите на федерациите е, че сме на прав път. Това ще отнеме време. Но всяка следваща година трябва да откриваме нови и нови таланти, за да дойде времето, когато да се докажат в битките с най-добрите. Виждате, че един Даниел Асенов на 20 години е два пъти европейски шампион. Антъни Иванов направи фурор в плуването на 18. Леката атлетика имат Лили Георгиева и Начева. И двете, колкото и да са малки, според мен ще участват на олимпиадата в Токио, което ще е голям тласък за тяхното развитие. 
    - Все пак е олимпийска година, а не се говори много за игрите в Пьонгчанг. Те обезпечени ли са? 
    - Да. Още през 2017 година федерациите, които имаха шансове да спечелят квоти, получиха увеличение на бюджетите с 200 000 лева. За някои от тях това бе 20 до 40 на сто увеличение. Защото това бе най-важната година от гледна точка на финансиране. Участието на олимпиадата също е обезпечено. По-голямата част от елитните ни спортисти се готвят в чужбина, защото имат по-добри условия за подготовка в зимните спортове. Но и това смятам, че ще преодолеем през следващите години и да може и ние да предложим нещо подобно. 
    На олимпиадата тръгваме с приповдигнато настроение. Защото и Сани Жекова, и Радо Янков започнаха сезона по начин, по който показват, че е планирано да влязат в оптимална форма за игрите. Сноубордът е много рисков спорт. Едно трепване те вади от играта. Много интересен спорт. 
    Това, което виждаме в България, е тенденция в цял свят. Част от традиционните спортове отстъпват на модерните поради липса на интерес при подрастващите. Все по-трудно се намират деца, които да се занимават с вдигане на тежести или гребане за сметка на бойните спортове. Таекуондото и каратето са вече олимпийски, но вече се връща и интересът към бокса. А той бе в сянката на другите бойни спортове, но се взеха мерки и има сериозно раздвижване. Залите се понапълниха, има много желаещи да тренират. Тук е точно една от най-важните роли на елитния спортист. Да запали младите. Те да мечтаят да станат като него. За наша радост имаме и такива примери. Като Ивет Лалова, Кубрат Пулев, Григор Димитров и много други. 
    - Вие сте член на борда на Световната антидопингова агенция. Доволен ли сте от решението за участието на Русия под неутрален флаг? 
    - Това бе едно от малкото възможни решения. Въпросът е принципен, въпреки желанието на руснаците да го направят политически. Трябваше да се даде отговор дали има държавна политика за използване на забранени средства. И той според мен е ясен. В момента Русия полага огромни усилия да промени това и да се върне в правилния път. Но първо трябва да приеме безусловно доклада "Макларън" и трябва да дадат допуск на експертите на Световната антидопингова агенция до електронните досиета на спортистите. 
    Решението на МОК удоволетворява Русия, както се вижда от реакцията на президента Путин. Всички спортисти, които са чисти, ще участват на олимпиадата. Но Русия като държава има да извърви още от своя път. 
    - Като на бивш футболен президент харесва ли ви първенството? 
    - Да, харесва ми. Интересно е. Е, критики винаги ще има. Някои критики са полезни, други са просто ей така, от нямане какво да се прави. Но виждате, че най-големите първенства в Европа вече са решени. А в нашето интригата за първото място е в пълна сила. Смятам, че формулата, която холандските експерти и тези на БФС въведоха, е изключително удачна. Интригата е до последния кръг. Миналия сезон бяхме на косъм седмият да елиминира четвъртия за евротурнирите. Аз никога не съм бил привърженик на системата с 10 отбора, защото там е ясно кой ще изпадне още след първия кръг. Който има най-малко пари. А сега и последният има шанс да оцелее, наистина трудно. Но всеки има надежда за нещо до последно. Във втория ешелон също има интересни срещи. Като формат и организация първенството е на ниво. За съжаление не може да намерим формулата, по която да се дава път на млади български футболисти. Виждате, че тези, които се борят за шампионската титла имат много малко българи в състава си. 
    - А представянето на националния отбор? 
    - За националния отбор първо трябва да произведем юноши, които да се котират. Които да се реализират на Запад в големите отбори. Имаме резултати, които дават надежда, че някой може да постигне това. Записахме два сериозни успеха срещу Холандия и Швеция, които показват, че въпреки че нямаме големи звезди, когато наблегнеш на колектива, на екипа и той е консолидиран, то можеш да победиш и силните. И надеждата е, че при новия формат на европейските първенства имаме своите шансове за класиране. 
    - Ако бяхте журналист, кого бихте избрали за спортист и футболист на 2017 година? 
    - Тези класации са много тежки, защото трябва да се избере пръв между равни. Спортистите са много чувствителни. Трябва да се сравняват доста различни величини. За едните има световно първенство, за други световна купа, за трети - веригата на АТП. Заради това анализът е изключително труден. Тази година безспорен победител за всички бе Григор Димитров. Битката между второ и десето беше оспорвана. Единственият ни спортист с медал от Световно първенство в олимпийска дисциплина остана девети. Но си спомнете как Радослав Янков, който спечели голямата световна купа в сноуборда, остана извън тройката заради медалистите от олимпийските игри в Рио. Световна купа в сноуборда! Заради това има моменти, които някои спортисти трудно преживяват. Аз смятам, че български борец имаше място в десетката, но това е личното ми мнение. Те паднаха жертва на цялостната оценка на този спорт през годината. Ако бяхме взели един медал от световно, в класацията щеше да има и борци. Имаме безспорен победител – Григор Димитров, Радо Янков трябваше да е в тройката, но за останалите и аз щях да имам проблеми. 
    За футболист е същото. Като нямаш една изявена звезда, фаворит е този, който е най-постоянен, който е лидер в националния отбор и играе в престижно първенство. За съжаление, най-силното първенство, в което играем, е руското. В Италия също имаме футболисти, но не във водещите отбори. 
    - Решихте по някакъв начин проблема с базата на ЦСКА. Защо поставихте такива дискриминационни условия, че и "Лудогорец" да не може да участва в конкурса? 
    - Не смятам, че условията са били дискриминационни. Мисля, че поне 5-6 дружества имаха възможност да участват в конкурса. Нашето желание беше да намерим сериозен партньор, на който да разчитаме да направи инвестиции в съоръжението. Конкурсът беше ясен, прозрачен, нямаше въпроси за условията. Защото предните години ЦСКА имаше перфектен 20-годишен договор за ползване на базите срещу инвестиции, и не бе забит един пирон. Инвестира единствено едно сдружение на феновете. 
    Когато човек дава апартамента си под наем, иска насреща да има проверен наемател. Държавата не е по-различна. Все пак става въпрос за имоти, оценени на милиони. 
    Аз съм горд, че спазихме законите и задоволихме обществения интерес. И постигнахме справедливо решение, което се подкрепя от цялата спортна общественост. Е, винаги ще има двайсетина човека, които ще са недоволни, но за тях няма какво да се направи. 
    - Какъв късмет ви се падна за Нова година? 
    - Падна ми се „Инвеститор на годината“. Ще бъда доволен, ако инвестициите в спортни обекти бъдат водещото в работата ми през тази година. 
    - Ще издържи ли управляващата коалиция? 
    - Посрещаме 2018 г. със стабилна коалиция и здраво парламентарно мнозинство. Смятам, че риториката на отделните партии и политици в коалицията е полезна за демократичните процеси в държавата. Правителството на Бойко Борисов е стабилно. Въпросите се решават с консенсус. Председателството на Съвета на ЕС е върховен приоритет за всички политически партии и съм оптимист за бъдещето.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2020 Министерство на младежта и спорта