Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Изявления и интервюта
Интервю на проф. Даниела Дашева за предаването на Българската национална телевизия „Спортна треска“, 19.02.2017 г.

Проф. Дашева: В конкурса за базите на ЦСКА няма да има привилегирована страна

21.02.2017

    Цветелина Абрашева: „Вчера служебният министър на спорта проф. Даниела Дашева обяви сумата, която ЦСКА плаща за наем на стадион „Българска армия“. Уточняваме, че става въпрос само за стадион „Българска армия“. От клуба излязоха с официално становище по темата на своя сайт. От него става ясно, че наемът за двете бази - стадион „Българска армия“ и базата на „Панчарево“ - е общо 80 000 лв. без ДДС. Сумата се приспада от инвестициите, които червените влагат в базите. Чуйте интервюто на министър Дашева. 
    - Какво се случва с тези инвестиции, ако вследствие на търга клубът загуби базите? ММС ще дължи ли някакви компенсации за направените инвестиции? 
    - Не! В условията на договора и времето за ползване на базите, ПФК ЦСКА-София ЕАД трябва да направи съответните инвестиции, които всъщност се включват в наема, който те плащат. Т.е. това, което трябва да плащат на министерството, те го плащат под формата на инвестиции. 
    - В какъв размер са направените инвестиции до този момент? Вие споменахте, че министерството ръководи процеса на реновация. 
    - Не зная точната цифра в момента, тъй като имаме специална дирекция, която се занимава и изчислява всяка една инвестиция. Дирекцията е тази, която контролира инвестициите, но мисля, че покриват наема за месеца като цяло и сумата е около 40 000 лв. 
    - В какъв срок очаквате да бъде стартирана процедурата по търга, ще бъде ли в близките месеци? 
    - Да, ще бъде! В момента се извършват административни процедури за притежаване акт за държавна частна собственост и апортирането на тези два обекта към Национална спортна база. Предстоят и някои процедури, свързани с устава на Национална спортна база. И естествено, когато всичко това приключи, ще бъдат обявени условията за конкурса, който ще бъде проведен за отдаването под наем на двете спортни бази. И двата обекта ще бъдат включени в конкурса. 
    - Очаквате ли това да се случи преди провеждането на парламентарните избори? 
    - Има възможност конкурсът да бъде обявен преди изборите, но самото му протичане сигурно няма да може да се извърши, тъй като разполагаме с един месец. Обществените поръчки и конкурсни дейности имат определени срокове, които ние няма как да прескочим. 
    - Какви очаквате да са условията? 
    - Условията ще бъдат такива, че да няма една привилегирована страна. Това би означавало, че конкурсът ще бъде предопределен. Ние не сме определили условията окончателно, но аз смятам, че не трябва да има привилегирована страна. Спортната дейност и историята ще имат отношение. 
    - Страните имат намерение да прокарат и проект за изграждане на нов стадион. Той ще бъде ли свързан по някакъв начин с тръжната процедура или това ще бъде обект на по-нататъшни споразумения? 
    - Аз смятам, че това ще бъде обект на по-нататъшни споразумения. Всякакви инвестиции в национална спортна база са добре дошли, стига да бъдат законни, защото ММС няма как да поддържа и да инвестира в толкова много обекти и бази и да реновира спортната инфраструктура. 
    - Вие споменахте за срещата с ЦСКА, която е била „леко“ напрегната. Преди няколко дни Милко Георгиев, административният директор, който е присъствал на срещата, спомена, че на разговора с Вас са споделили, че ЦСКА трябва да играе на стадион „Българска армия“. Вие какво отговорихте? 
    - Историята показва, че ЦСКА е играл на стадион “Българска армия“, но не можем сега да бъдем дефинитивни, както той искаше да бъдем. Хубаво е ЦСКА да играе на „Българска армия“, но преди това трябва да се случат много неща. Те играят там, те го стопанисват, ние не сме им забранили това. Зная привързаността на феновете към емблемата, към ЦСКА, нормално е да има емоции. 
    - Притесняват ли ви реакциите на феновете? При всички положения ще има засегнати, след като стане ясен резултатът от търга. 
    - Стига нашите действия да бъдат адекватни, аз смятам, че реакциите на феновете ще бъдат също адекватни. 
    - Относно срещата: Вие ли бяхте инициаторът или те се свързаха с Вас? 
    - Страната на г-н Георгиев се свърза с нас, нормално е при всеки нов министър те да изложат своите проблеми. След това, за да бъде всичко равнопоставено, организирахме среща и с другия клуб ФК ЦСКА 1948, който също има известни желания да играе на този стадион. 
    - Когато беше прекратен договорът с вече фалиралото дружество 1 млн. лв. на практика останаха неизплатени към министерството. Ще бъде ли поставено това като точка в изискванията на търга? 
    - То е поставено и в договора за ползване. Тези пари висят на гърба на министерството и в момента, в който започне конкурсът, би трябвало да има някакво условие те да бъдат погасени. Засега не сме мислили дали ще бъдат като първоначална вноска или как ще бъдат погасени. Докато сме все още собственици, ние имаме грижа това да се случи. 
    - Ако инвестициите надхвърлят наема от 40 000 на месец тези пари ще останат загубени, така ли? 
    - Не, няма такова нещо. Не се знаят точните инвестиции, всичко се проверява обстойно. Парите не са изгубени за никой, защото стадионът се ползва цяла година от тях. Тук губеща страна няма.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2017 Министерство на младежта и спорта