Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Изявления и интервюта
предишна стр. 1 2 следваща стр.
предишна стр. 1 2 следваща стр.
10.01.2018

    - Г-н министър, доближи ли се българският спорт до XXI век? 
    - Доближаваме се. Ще влезем, когато свършим работата си по модернизиране на законодателството, спортната инфраструктура, влизането на науката в спорта, развитието на детско-юношеския спорт. Има доста сериозно изоставане, защото в годините след края на 80-те на миналия век беше направено много малко. Фокусът беше само и единствено към печеленето на медали от олимпийските игри. Без да има стратегия, без да има дълбочина на анализите. Както виждате, част от нашите опоненти, пък и ваши колеги, продължават единствено да се интересуват от медалите. Не смятам, че това е показателят за нивото на българския спорт. Ако в Рио бяхме спечелили пет или шест медала, това не означава, че нивото ни е различно. Ясно, че медалите са някакъв показател. Но никой не си бе правил някаква равносметка, че наистина сме изостанали много по тези показатели, които споменах. И най-важното - без да имаш развит детско-юношески спорт, няма как да очакваш да имаш елитен. А не можеш да го правиш, ако нямаш подходяща инфраструктура и подходящо законодателство.

04.12.2017
Увеличаваме месечните средства на топсъстезателите

    
    - Г-н Кралев, след случая на хулигански прояви на футболната среща „Локо“ (Пд) – ЦСКА-София обявихте, че спортното министерство ще предприеме мерки срещу подобни прояви. Какви ще са те и смятате ли, че ще доведат до желания резултат? 

    - Инициирали сме среща с министъра на вътрешните работи и ръководството на футболния съюз, на която да ги обсъдим, защото проблемът е от много години. На мача в Пловдив той дойде оттам, че „Локомотив“ е имал стари, неизчистени задължения към полицията и затова са наели частни охранители за двубоя, които са им излезли по-евтино, но не се справиха с възникналата ситуация. Полицията е охранявала периметъра около стадиона, каквито са ангажиментите й, и при поискана помощ, се е намесила. Веднъж завинаги трябва да регламентираме какви са задълженията на полицията на футболни срещи и срещу какви пари, за да няма такива случаи. Имаме различен опит, който можем да почерпим за това как в Южна Америка и Европа например се справят с проблема.

12.09.2017

   

    - Г-н Кралев, защо спортът загуби своята чистота и се превърна в риалити шоу за много пари?

   - Спортът не може да съществува без подкрепата на икономиката и индустрията. Много компании по цял свят припознават спорта като рекламен медиатор между тях и обществото. Ясно е, че в повечето държави публичните средства не достигат. Има страни, в които рекламните контракти са единствените, от които клубовете и състезателите им си набавят средства. Това става за сметка на чистотата на спорта.

01.09.2017

ДО Г-ЖА ТАНЯ БОГОМИЛОВА
ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН ПО ПЛУВАНЕ
И ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА
БФ ПЛУВНИ СПОРТОВЕ 


    Днес се навършват 29 години от единствената олимпийска титла на България в плуването - тази на Таня Богомилова от Сеул през 1988 г. и аз искам да й благодаря за радостта и гордостта, които ни е носила. 
    Бих желал да поздравя Таня, която и като генерален секретар на Българската федерация по плувни спортове се включва активно в социалните каузи на спорта. Заедно с нея днес открихме Европейската седмица на спорта #BeActive и аз смятам, че близкото присъствие на големите ни шампиони до децата е от изключително значение за мотивацията им към активен и здравословен начин на живот. 
    Пожелавам на Таня Богомилова още дълги години да бъде пример за новото поколение млади български плувци и много успехи в професионален и личен план. 

КРАСЕН КРАЛЕВ,
МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

11.08.2017

    СКЪПИ МЛАДИ ХОРА, 

    На 12-ти август отбелязваме Международния ден на младежта. 
    Поставяме младите хора във фокуса на събитията, за да засвидетелстваме Вашата важна роля за обществото. Срещите ми с Вас ме вдъхновяват и ме убеждават, че Вие, младите хора, носите по-доброто бъдеще. Имате потенциала да учите и да се забавлявате, да спортувате и да творите, да се развивате и да реализирате мечтите си! 
    Щастлив съм, че заедно градим настоящето и бъдещето, защото България има нужда от младите! 
    Бъдете здрави! 
    Бъдете позитивни! 
    Бъдете активни! 

    БЪЛГАРИЯ ОБИЧА МЛАДИТЕ!

КРАСЕН КРАЛЕВ,
МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

09.06.2017
„Да си министър не е работа за всеки. Трябва да имаш и сърце, освен нужните познания“, казва първият спортен министър, който получава втори мандат

    Господин Кралев, Вие сте първият спортен министър, който получава втори мандат. Как се чувствате отново начело на българския спорт? 
    Благодаря на премиера Бойко Борисов за доверието, което гласува на мен и моя екип. Това ни дава спокойствието да работим в по-дългосрочен план, за да реализираме реформите, които стартирахме още през първия си мандат. Има още много работа, но знам че сме на прав път. Целият ми живот е свързан със спорта, и си обичам работата. 
    Фактът, че Бойко Борисов спечели премиерския пост за трети път е исторически. Това постави края на българския политически преход, защото позволява на ГЕРБ да провежда дългосрочни политики. С вота си за ГЕРБ хората ни дадоха шанс да мислим като държавници. Един успешен държавник, може да получи шанса да бъдe избран за втори или за трети мандат. Така той получава възможност да провежда дългосрочна политика, която да даде резултат след осем или дванадесет години, а в спорта това е много важно. Не можеш да създадеш спортист за 2-3 години, да не говорим да промениш мисленето в една консервативна система.

26.05.2017
Бих се радвал да осъществим контакт и да имаме съвместни инициативи с КСБ


    Мартин Славчев, в. "Строител" 

    Г-н Кралев, поздравления за избора и встъпването Ви в длъжност като министър на младежта и спорта за втори път. Какви ще бъдат основните Ви приоритети през този мандат начело на ведомството? 
    Основен приоритет, на чието изпълнение ще заложа във втория си мандат като министър на младежта и спорта, е приемането на нов Закон за физическото възпитание и спорта. Той ще спомогне за осъществяване на цялостната реформа в системата. Акцент в работата ми ще бъде също реконструкцията, модернизацията и изграждането на спортната база в българските училища. Предвиждаме строителство и подобряване на качеството на инфраструктурата, осигуряваща възможност за практикуване на елитен и масов спорт.

23.05.2017

   "На власт отново е ГЕРБ и част от министрите от предишни правителства се завръщат на постовете си. Не са много, а един от тях е Красен Кралев, който отговаря за младеж­та и спорта. Явно приносът му в предишния мандат и придобитият опит са сериозен коз в ръката на варненеца..."

   Така започва очеркът за Красен Кралев във в. "Труд", който представя министрите в третото правителство на премиера Бойко Борисов.

21.05.2017

    Правителството “Борисов 3” ще изкара пълен 4-годишен мандат. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в интервю за предаването “Опорни хора” по България он еър. Той обясни, че българският народ е дал важен знак на всички политици на последните избори. “Това, че Бойко Борисов спечели премиерския пост за трети път е исторически момент. С вота си за ГЕРБ хората заявиха, че ни дават шанс да мислим като държавници. Един държавник, един министър, ако е успешен може да получи шанса да бъдe избран за втори или за трети мандат. Така той може да работи върху политики, които ще дадат резултат след осем или дванадесет години, а не само върху краткосрочната перспектива“, посочи Кралев. По думите му, българските избиратели са видяли в ГЕРБ и Бойко Борисов адекватно отношение към потребностите си.

17.05.2017

УВАЖАЕМИ СПОРТИСТИ И ТРЕНЬОРИ, 
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА СПОРТА, 

    За мен е чест да Ви поздравя по повод 17 май – Деня на българския спорт. 
    Днес отдаваме почит и уважение към всички Вас - българските спортисти, треньори и хората, отдали живота си на спорта и прославили името на страната ни. Вие сте най-известните българи по света, направили най-много за издигане авторитета на нацията ни. 
    Поздравявам Ви за спечелените медали, поставените рекорди и славата, която сте донесли на страната ни. Вие доказвате, че България има своите големи спортисти, които утвърждават и развиват традициите на българския спорт. Вашето спортно майсторство, воля за победа и спортсменски дух са безценен пример за младото поколение Ваши последователи, поели по трудния път на спорта. 
    Изключително ценна е работата Ви сред младите надежди на България в спортните зали, училищата и школите, защото именно там се ражда любовта към спорта и се търсят таланти. 
    Българският спорт продължава да ражда шампиони и аз съм убеден, че когато заедно приключим стартиралите реформи ще се поздравим с още повече успехи и ще имаме много поводи да бъдем горди от победите на нашите спортисти. 
    Пожелавам Ви здраве и силна воля в тренировките, за да прославяте името на България! 

    Честит празник!

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2018 Министерство на младежта и спорта