Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Новини

ММС, тотото и БФС осигуряват футболните топки за сезон 2019/2020

12.06.2019
ID__0207 - Copy.JPG ID__0282 - Copy.JPG ID__0383.JPG ID__0456.JPG

    За четвърта поредна година Министерството на младежта и спорта, Българският спортен тотализатор и Българският футболен съюз, подсигуряват близо 3000 футболни топки за отборите от Първа и Втора професионална лига, Трета лига и за елитните групи U-17, U-15. 
    “Доставянето на футболните топки от страна на ММС, спортния тотализатор и БФС са един важен момент за всички отбори и школите, защото така даваме възможност да има феърплей с професионални топки на най-високо ниво. По този начин отборите могат да играят при равни условия”, заяви министър Красен Кралев. 
    За елитните групи U-17 и U-15 ММС осигурява общо 960 топки Joma по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол. Отборите от Първа лига ще получат по 60 броя топки Adidas Conext 19 благодарение на БСТ. За Втора лига БФС осигурява по 20 топки Nike Merlin, а в Трета лига отборите ще получат по 10 топки Joma, също от бюджета на футболния съюз. 
    “Щастлив съм от факта, че вече четвърта година след период от над 25-годишна пауза, ММС помага за развитието на детско-юношеския футбол и заедно с БФС успяхме да реализираме няколко съвместни и много успешни програми. По една от тези програми се извършва доставянето на топки за школите”, каза спортният министър. 
    Той подчерта, че програмата се развива с всяка изминала година и увери, че държавата ще продължава да помага на детско-юношеския футбол. 
    “Премиерът през последните няколко месеца неколкократно заяви, че правителството е готово да инвестира в детско-юношеския футбол със значителни средства. Измислили сме начина и технологията. Очакваме от БФС една много сериозна дългосрочна програма за развитието на детско-юношеския футбол, в която държавата да вложи сериозни средства”, допълни Кралев. 
    Спортният министър оцени и възможността за промоция и реклама, която БСТ получава от БФС. По думите му това е единствената икономическа институция, която подсигурява огромни пари за българския спорт. 
    Президентът на футболния съюз Борислав Михайлов благодари на министър Кралев и на изпълнителния директор на БСТ Дамян Дамянов за подкрепата, която оказват на футбола в България. 
    По време на събитието министър Кралев и Борислав Михайлов наградиха 16-те най-
изтъкнати млади таланти от елитните юношески формации през изминалия сезон. За първи път тази година те ще получат и стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. 
    Финансовите средства, предвидени за изпълнение на мерките в областта на спорта по Програмата за 2019 г. са в размер на 503 505 лв. и се осигуряват по бюджета на Министерството на младежта и спорта и на общините с постановление на Министерски съвет. За 2018 бяха отпуснати 282 стипендии за спорт на стойност 429 840 лева. 
    “Това е поредната стъпка, която правим, за да стимулираме детско-юношеския футбол. Можем само да аплодираме тези български таланти и да им пожелаем успехи и за в бъдеще, за да могат да развият своя потенциал и да се реализират в професионалния футбол”, заяви Кралев. 
    След представянето на футболните топки за сезон 2019/2020 спортният министър се включи в церемонията по тегленето на жребия за Първа професионална лига. 
    “Очаквам първенството да бъде толкова интересно, колкото миналогодишното. Моето желание е да виждаме все повече български таланти от школите в представителните ни отбори”, подчерта министърът на младежта и спорта.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2019 Министерство на младежта и спорта