Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Новини

Спортните министри на България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

Министър Кралев: Да помислим за съвместно домакинство на спортен форум между България и Турция
06.02.2020
IMG_7945.jpg IMG_7946.jpg IMG_7948.jpg IMG_7949.jpg IMG_7950.jpg

    Mинистърът на младежта и спорта на България Красен Кралев и министърът на младежта и спорта на Турция Мехмет Мухарем Касапоглу подписаха Меморандум за сътрудничество между двете държави. Целта на Меморандума е по-нататъшно укрепване на близките отношения между България и Турция и насърчаване на сътрудничеството в развитието на младежта и спорта на двете държави. 
    Министър Касапголу бе категоричен, че подписването на меморандума е знак, че България и Турция искат да надградят своите традиционно приятелски отношения. Според турския министър младите хора са най-важният ресурс на всяка страна и младежките политики трябва да се развиват интензивно. 
    “Чрез подписването на документа за сътрудничество се ангажираме да поощряваме традиционните спортове и игри и да насърчаваме спортния туризъм между България и Турция”, каза Мехмет Мухарем Касапоглу. 
    Турският министър бе категоричен, че борбата срещу допинга е приоритет и за двете страни. “За нас е важно, че сте член на Световната антидопингова агенция (WADA), защото искаме да бъдем партньори и в антидопинговите политики”, обърна се министър Касапголу към Красен Кралев. 
    Министър Кралев изтъкна, че днешният пореден акт на добросъседство ще укрепи и ще развие отношенията между България и Турция, които поддържат интензивни контакти от десетилетия в елитния и в масовия спорт. По думите му, партньорството между двете страни ще допринесе за високи постижения и в спортната медицина и наука. “Ще си сътрудничим активно и в борбата с допинга, с която от години съм лично ангажиран като член на Управителния съвет на WADA”, подчерта Красен Кралев. 
    Министърът на младежта и спорта на България коментира, че най-модерната световна тенденция в спорта в момента включва организирането на съвместни домакинства на европейски и световни първенства. Той изтъкна, че Турция многократно се е доказала като добър домакин на първенства от най-висок ранг. “България също има много традиции в тази посока - в последните години сме изключително активни в организирането на домакинства на редица спортни форуми”, обясни Кралев. 
    Заедно с Италия България беше домакин на европейско първенство по волейбол за мъже през 2015 и на световно първенство през 2018 г. През 2021 ще има съвместно домакинство на европейско първенство по волейбол за жени между България, Сърбия, Румъния и Гърция. “За нашите страни това е огромен шанс да промотираме региона си и да стимулираме икономиката. Имаме огромно желание да помислим заедно на какво първенство България и Турция могат да направят съвместно домакинство”, обърна се Кралев към турския си колега. 
    Красен Кралев изтъкна, че България ще бъде домакин на последната квалификация по борба за Олимпийските игри в Токио през месец април тази година. “Състезанието ще се проведе в София в най-голямата ни спортна арена. Борбата има специално място в сърцата на турските граждани. Каня делегация от страна на турското министерство на младежта и спорта, за да имаме реална възможност за активна работа между екипите ни след подписването на Меморандума”, каза още българският спортен министър. 
    В рамките на посещението си в Анкара министър Кралев бе придружаван от българския посланик в Турция Н.Пр. Надежда Нейнски. Българската делегация посети Олимпийски център за подготовка и възстановяване на спортисти, където Красен Кралев разговаря със спортни специалисти и рехабилитатори. Беше договорено български специалисти да посетят Центъра за обмен на опит. 
    Министър Кралев се поклони в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк “Анъткабир”. По време на специална церемония бе поднесен български венец пред Мемориала на Ататюрк.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2020 Министерство на младежта и спорта