България, Гърция, Румъния и Сърбия препотвърдиха политическата подкрепа за обща кандидатурата за домакинство на Мондиал 2030

Четирите страни ще бъдат домакини на Европейското по волейбол за жени през 2021
22.12.2018
BElgrad - 1.jpg Belgrad - 2.jpg BELGRAD.JPG

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по футбол Борислав Михайлов проведоха работна среща с министрите на спорта и представителите на футболните федерации на Сърбия, Румъния и Гърция. Разговорът се проведе в рамките на срещата на високо равнище между България, Гърция, Сърбия и Румъния, която се състоя в сръбската столица Белград.
    Министър Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей и заместник-министърът на спорта на Гърция Георгос Василиадис препотвърдиха категоричната готовност на четирите страни за съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година. Присъстващите на срещата подчертаха, че проекта за обща кандидатура дава силен политически знак от страна на Балканите към останалия свят. “Готови сме да защитаваме като екип политическите и икономическите интереси на Балканите”, заяви Красен Кралев. Представителите на футболните асоциации бяха категорични, че изграждането на спортна инфраструктура е важна за всяка от страните. Борислав Михайлов, който е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от осем години, изрази увереност, че кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция е достатъчно силна и имаме шанс за успех.
    Четирите страни се договориха да кандидатстват заедно за Европейското първенство по футбол през 2028 година и през 2032 г. Създава се Комисия за подготовка на общата кандидатурата на четирите страни за Мондиал 2030, в която ще участват по четири души от всяка държава – по две политически лица и по двама представители на футболните съюзи. По време на срещата днес бе решено още, че Гърция официално се присъединява към съвместното домакинство на България, Сърбия и Румъния на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 година. Очаква се следващата работна среща на спортните министри и представителите на футболните федерации за подготовка на съвместната кандидатура за домакинство на Мондиал 2030 да се проведе през месец февруари 2019 година в София.