Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Новини

Кралев: Всеки един от първата 10-ка на „Спортист на годината“ заслужи мястото си, но е радващо, че има още достойни атлети, които сърцато защитаваха честта на България

21.12.2018

KBON0104.JPG KBON0797.JPG KBON0814.JPG KBON1345.JPG KBON1399.JPG
KBON1864.JPG KBON1877.JPG KBON1949.JPG KBON1974.JPG KBON1985.JPG
KBON2015.JPG KBON2019.JPG KBON2025.JPG KBON2034.JPG KBON2055.JPG
    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградите на треньор и отбор №1 на България за 2018 г. Петър Касабов и националния ни ансамбъл по художествена гимнастика. 
    За спортист №1 бе избрана Тайбе Юсеин, която получи приза си от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. През тази година част от награждаващите в церемонията бяха и българи, които чрез спорт помагат на благотворителни каузи. 
    „Бих искал да благодаря на всички български спортисти, на техните треньори и ръководители на федерации, които със сърце и душа защитаваха достойно честта на България. Нашите спортисти са най-добрите посланици на България. Нашите спортисти вдъхновяват десетки българи да се включат в благородни каузи. Нашите спортисти са най-успелите българи“, каза Кралев. 
    Министърът отново подчерта, че изпращаме една от най-успешните години от много време насам, а Тайбе Юсеин е заслужилият победител в анкетата. 
    „Дължим огромна благодарност на елитните ни спортисти, които постигнаха отличия от европейски и световни първенства, световни купи и престижни турнири. Дължим огромна благодарност за фантастичното представяне на младите ни надежди на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където от 24 участници 17 души са в топ 6, като спечелихме 10 медала. Това показва, че наистина българският спорт има бъдеще. Благодаря Ви за всичко, което направихте за българите“, заяви още Кралев. 
    Той допълни, че всеки един от спортистите в първата 10-ка е заслужил мястото си, но има още не по-малко достойни българи, които заслужаваха да попаднат в топ 10. 
    „Защото те също сърцато защитаваха честта на България и постигнаха успехи. Сред тях са 18-годишната Ивет Горанова, която спечели бронзов медал на Световното първенство по олимпийско карате. Антъни Иванов, който нямаше спирка пред покоряването на рекордите в плуването. Европейските шампионки по бокс Станимира Петрова и Мелис Йонузова. Бронзовият медалист от Световното първенство по борба Айк Мнацаканян. И още много други достойни българи, които с успехите си заслужават призово класиране. Това показва, че в българския спорт има конкуренция и вярвам, че е било много трудно на журналистите да изберат най-достойните измежду достойните“, каза Кралев. 
    Министърът се пошегува, когато излезе на сцената, за да връчи наградата на отбор №1, че самото му присъствие вероятно подсказва на публиката кои ще са наградените. Кралев по традиция връчва именно този приз, който през последните години се печели от националния ни ансамбъл, като единственото изключение беше през 2015 г., когато отиде при мъжкия ни национален отбор по волейбол. 
    „В българския ансамбъл изпълнителите се сменят, но победите остават. Те са красивото лице на българския спорт. Те са златните момичета на България“, заяви министърът. 
    Кралев допълни, че множеството благодарности, които бяха отправени от наградените към българското правителство и Министерството на младежта и спорта задължават още повече. 
    „За това през 2019 г. инвестиционната програма на третия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов ще започне ударно с нова зала за художествена гимнастика. Опитваме се да подкрепяме всички спортове, които се развиват, които се грижат за българските деца, които ни носят успехи. Не се съмнявайте, че със същия ентусиазъм и любов ще продължим да работим и през следващите години“, каза министърът. 
    Кралев заяви, че всеки един от топ 5 на българските треньори за годината Весела Димитрова, Иван Петков, Петър Хубчев, Стойко Цонов и Петър Касабов е достоен за приза. 
    „Това са едни от най-добрите български треньори. Всеки от тях е достоен да спечели приза треньор на годината, но накрая трябва да остане само един. Петър Касабов премина през много труден път, през много обрати на съдбата, но не се отказа да преследва голямата си мечта, а именно - да постави българската женска борба на световния връх“, каза министърът.10-ка на "Спортист на годината" 2018:

1. Тайбе Юсеин (борба)

2. Мирела Демирева (лека атлетика)

3. Александра Начева (лека атлетика)

4. Биляна Дудова (борба)

5. Стойка Петрова (бокс)

6. Кубрат Пулев (бокс)

7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон)

8. Кирил Милов (борба)

9. Катрин Тасева (художествена гимнастика)

10. Александра Жекова (сноуборд)Отбор на годината 2018:

Националния ансамбъл по художествена гимнастика."Спортист с увреждания" 2018:

Денислав Коджабашев (тенис на маса)"Треньор на годината":

Петър Касабов (борба)Спортен талант на „Еврофутбол“:

Христо Христов (вдигане на тежести)

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2019 Министерство на младежта и спорта