Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Новини

Министър Кралев откри официално Световната купа по художествена гимнастика в София

Състезателките от националния ансамбъл по художествена гимнастика завоюваха златни медали
13.04.2019
IMG_2761.jpg KBA_0109.JPG KBA_0254.JPG KBA_0771.JPG KBA_0993.JPG
KBA_1120.JPG KBA_1174.JPG KBA_1194.JPG KBA_1212.JPG KBA_1305.JPG
KBA_1339.JPG KBA_1688.JPG KBA_1726.JPG KBA_1761.JPG KBA_1779.JPG
KBA_1815.JPG KBA_8863.JPG KBA_8978.JPG KBA_9474.JPG KBA_9999.JPG

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри официално Световната купа по художествена гимнастика, която се провежда от 12 до 14 април в столичната зала "Арена Армеец". Красен Кралев награди със златни медали състезателките от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които станаха шампионки в многобоя. 
    “За мен е огромно удоволствие и чест за пореден път да приветствам световния елит на най-красивия и грациозен спорт на станалата традиционна световна купа, която София организира. Искам тук да благодаря на всички тези гимнастички и техните треньорки, които през годините успяваха да защитят достойно честта на България и да превърнат художествената гимнастика в един от най-любимите български спортове”, каза министър Кралев и благодари на Илиана Раева и нейния екип, които правят всичко възможно, нашите гимнастички отново да бъдат част от световния елит. 
    Всяко едно домакинство, което се организира в България, е на високо ниво, а световните купи и първенства по художествена гимнастика са един от символите на българския спорт. 
    “Благодаря на всички вас, които подкрепяте нашите гимнастички. Надявам се във всички световни купи и първенства от тук нататък, които ще организираме заедно с Българската федерация по художествена гимнастика, вие да бъдете най-силният партньор на нашите гимнастички и да ги подкрепяте по пътя към успехите”, допълни Красен Кралев. 
    В купата участват 68 индивидуални гимнастички и 17 ансамбъла. 
    България е представена от Невяна Владинова, Катрин Тасева и ансамбъл жени в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радукалова, Камелия Стоилова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс. 
    Спортният министър връчи златните медали на състезателките от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които станаха шампионки. 
    Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска пламенно изиграха съчетанието си на 3 обръча и 2 чифта бухалки и за втори пореден ден взривиха залата. 
    Катрин Тасева спечели бронзов медал в многобоя. Тасева събра сбор от 80.150 точки, след като получи оценки 20.650 на обръч, 19.800 на топка, 21.200 на бухалки и 18.500 на лента. Макар и да допусна някои дребни неточности, като цяло тя изигра един много стабилен многобой и се нареди на почетната стълбичка за радост на всички фенове в столичната зала "Арена Армеец". 
    Утре Тасева ще играе на всичките четири финала, а Владинова само на обръч и топка. 
    Другата българка Невяна Владинова се нареди на осмо място със сбор от 75.900 точки (20.150 на обръч, 20.350 на топка, 17.750 на бухалки и 17.650 на лента). 
    Капитанът на българските гимнастички индивидуално Невяна Владинова грабна приза за Кралица на Световната купа в София. Тя бе избрана след гласуване на журналисти с 57 точки.
Веднага след нея се нареди и другата ни представителка Катрин Тасева с 36 точки, която пък грабна и бронз в многобоя от турнира. Трета остана Екатерина Селезньова, която получи 24 точки. 
    Сред участниците има грации от Армения, Австралия, Австрия, Азербайджан, Беларус, Бразилия, България Канада, Китай, Кипър, Чехия, Египет, Испания, Естония, Финландия, Грузия, Унгария, Израел, Италия, Япония, Казахстан, Киргизстан, Република Корея, Молдова, Мексико, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Швеция, Украйна, САЩ, Узбекистан и други. 
    Русия е тук със звездите си Арина Аверина и Александра Солдатова, за Украйна ще играе Влада Николченко, за Беларус - Анастасия Салос, за Израел - Линой Ашрам, за Италия - Милена Балдасари и т.н. 
    При ансамблите са Австралия, Беларус, България, Египет, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Япония, Казахстан, Мексико, Русия, Словения, Украйна и САЩ. 
    В официалното откриване на състезанието участваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева, главният съдия на Световната купа и президент на техническия комитет в Европейската федерация Мария Петрова, Димитър Бербатов и др.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2019 Министерство на младежта и спорта