Министър Красен Кралев получи почетния знак на ОЕБ „Шалом“

02.02.2016

_AP_8349.jpg_AP_8320.jpg
    Министърът на  младежта и спорта Красен Кралев получи почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом“ по време на откриването на инициативата „Спортът за толерантност“ с дискусия на тема „Не на ксенофобията, расизма и омразата в спорта“. „Вие сте първият български държавен водач в спорта, който помогна на борбата срещу ксенофобията“, каза при връчването на знака председателят на ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти.
    Инициативата се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и министър Красен Кралев, като ММС беше и символичен домакин на дискусията.
    „В последните 25 години, преследвайки на всяка цена успеха и медалите, забравихме че спортът е и един от основните механизми за възпитание на нашите деца в толерантност. Затова задачата на Министерството на младежта и спорта е да осигури възможност на все повече деца да спортуват. Трябва да обръщаме повече внимание на спорта за всички, не да се фокусираме само върху медалите“, каза на дискусията срещу ксенофобията и омразата министър Кралев. Той подчерта, че чрез спорта децата и подрастващите укрепват не само здравето си, но и се научават да работят заедно с другите, да бъдат част от екип или отбор. Министерството на младежта и спорта развива и финансира множество програми, насочени към обучение на деца и ученици в различни видове спорт.
    На откриването на дискусията „Не на ксенофобията, расизма и омразата в спорта“ присъстваха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, представители на спортни федерации, чужди посолства и организации, ангажирани с борбата за толерантност. Организатори на инициативата „Спортът за толерантност“ са ОЕБ „Шалом“, Комисия за защита от дискриминация, фондация „Етнопалитра“, Федерация на ционистите в България и клуб „Маген“.