21.05.2020

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев утвърди указанията за прилагане на противоепидемичните мерки, както и Концепция и насоки за възобновяването на тренировъчния и състезателен процес в професионалния футбол. Основната цел е да бъде намален рискът от заболяване сред всички участници в шампионата в Първа лига и турнира Купа България.
    Подробно са описани условията, при които е позволено провеждането на футболни двубои, както и максималния брой на лицата, които имат право да присъстват на стадиона в отделни часови периоди. Въвежда се регулярно тестване на лицата, които директно или индиректно участват в тренировъчния и състезателния процес. Лекарите на отборите са отговорни за организацията на тестването и документирането на резултатите. Всички клубове ще бъдат запознати с информационна кампания за поддържане на оптимална хигиена и ще бъдат задължени да подпълват въпросници за евентуални подозрителни състояния по време на тренировки и мачове.
    След утвърждаването на мерките няма пречки професионалните отбори у нас да участват в контролни срещи, които са разрешени от 27.05.2020 г. Концепцията е разработена от Българския футболен съюз и одобрена от министъра на здравеопазването.