Министър Кралев връчи меча Черния рицар на съдия №1 за 2018 г. Николай Йорданов

07.02.2019
IMG_4581.JPG IMG_4662.JPG IMG_4742.JPG
IMG_4757.JPG IMG_4782.JPG IMG_4832.JPG

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи меча на победата – Черния рицар на съдия №1 за 2018 г. Николай Йорданов по време на 12-ите годишни награди на Асоциацията на съдиите по футбол в България.
    „Щастлив съм, че Николай Йорданов спечели приза за най-добър български съдия. Свирил ми е мачове в началото на кариерата си, когато бях президент на „Черно море“. Наблюдавал съм го през всичките тези години и мисля, че заслужава изключително висока оценка за цялата си кариера, защото винаги е бил от хората, които се стремят да бъдат максимално справедливи“, заяви Кралев за победителя.
    Министърът се обърна и към цялата съдийска общност.
    „Когато говорим за справедливост, трябва да си даваме сметка, че ролята на футболните съдии е изключително важна не само за даден мач, но и за целия спорт. Те трябва да създадат усещането за справедливост и в състезателите, и в тези, които си инвестират парите, и в тези, които наблюдават любимия спорт. Защото, ако усещането за справедливост е нарушено, тогава всичко губи смисъл. Тогава играта губи смисъл, тогава феновете не вярват и се отдръпват. Не случайно през изминалата година бях доста критичен към Вас. Каквото съм имал да кажа, съм го казвал“, допълни Кралев.
    Той пожела на реферите да бъдат обективни в предстоящите мачове, да стоят мъжки на терена и да не се поддават на внушения от щабовете на отборите, медиите и феновете.
    „Вършете работата си честно и достойно, защото няма да е пресилено да кажа, че бъдещето на футбола зависи и от Вас. Ако чувството за справедливост на феновете и участниците в този спорт е нарушено, всичко губи смисъл. Носите много голяма отговорност и Ви пожелавам грешките, които допускате да бъдат неволни, а не умишлени. Това е изключително важно“, завърши Кралев.
    Цветя от министър Кралев получи и най-добрата съдийка за изминалата година Християна Гутева.
    Годишните награди бяха открити от председателя на Асоциацията на съдиите по футбол Антон Генов, който поздрави съдиите и им пожела успех през 2019 г.
    По време на церемонията бяха раздадени награди в 6 категории, както и специални призове. Наградата за най-проспериращ футболен съдия, която не беше присъждана в продължение на 3 години, спечели Радослав Гидженов. За втори път беше връчен специалния плакет „Смело Сърце“ за животоспасяваща помощ и смелост. Призът отиде при съдийката Кристина Георгиева, която е оказала първа помощ на пострадало от ПТП дете.

Отличените съдии за 2018 г.:

Най-добър футболен съдия на годината – Николай Йорданов, подгласници - Никола Попов, Георги Кабаков
Футболна съдийка на 2018 г. - Християна Гутева
Най-добър футболен асистент-съдия за 2018 г. – Мартин Маргаритов, подгласници - Иво Колев, Диян Вълков
Футболна асистент-съдия за 2018 г. – Екатерина Маринова
Най-проспериращ футболен съдия за 2018 г. - Радослав Гидженов
Най-проспериращ футболен асистент-съдия за 2018 г. – Христо Хаджийски
Дългогодишен принос към българското футболно съдийство - Кирил Харизанов, Хугас Месропов, Тодор Мутафов, Милко Ников
Награда „Смело сърце” за животоспасяваща помощ и смелост – Кристина Георгиева
Награди за футболните съдии, които прекратяват своята активна съдийска дейност - Ангел Баялцалиев, Мартин Стоименов, Вихрен Манев, Петър Доровски, Георги Калудов, Стефан Спасов