Заместник-министър Мая Тодорова написа посланието „Уважавайте различните!"

21.05.2014

_MPS6381.JPG _MPS6391.JPG

Заместник-министърът на младежта и спорта Мая Тодорова подкрепи Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие – 21 май, като остави пред паметника на Съветската армия своето лично послание „Уважавайте различните!”.
    Тази година 21 май у нас се чества със съдействието на кампанията за човешки права на Съвета на Европа „Движение за език без омраза”. Неин координатор за България е Националният център „Европейски младежки програми и инициативи” към Министерството на младежта и спорта.
    От две седмици представители на Сдружение „Възможности без граници” обикалят България, за да привлекат общественото внимание върху темата за речта на омраза в интернет пространството. Международна група младежки доброволци от Полша, Германия, Украйна и Литва дават пример на място за това как младите хора, заставайки зад разнообразието и равенството, могат да отстояват човешките права и ценности.
    Световният ден на културното многообразие за диалог и развитие възниква през 2001 г. Тогава  ЮНЕСКО приема Всеобщата декларация за културното многообразие, която през декември 2002 г. Общото събрание на ООН реализира в резолюцията 57/249, обявявайки 21 май за Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие.
    В този ден кампанията „Движение за език без омраза” застана в подкрепа на идеята и нашето разбиране за ценностите на културното многообразие, за да се научим заедно да живеем по-добре.